A
(RECEPTI) ROTKVICE, VESNICI PROLEĆA! Neka budu više od dekoracije, jer to zaslužuju!
Već i pogled na njihovu svežu crveno-zelenu kombinaciju boja otvara apetit...
Ljubav&Zdravlje 20. 03. 2017. 14:56
0
Instagram

Na zalasku zime, kada su nam potrebni vitamini i minerali, stižu nam rotkvice kao prvi vesnici proleća među povrćem. Čini se da već i pogled na njihovu svežu crveno-zelenu kombinaciju boja otvara apetit. Neka vam rotkvice budu više od dekoracije, jer to zaslužuju.

Svima poznata rotkvica zapravo je vrlo stara, cenjena kultura koja se uzgaja već preko 3.000 godina. Njeno latinsko ime (raphanus sativus) doslovce znači kultivisani kupus. U doba Rimljana radnici su primali rotkvice kao platu, a egipatskim robovima bile su svakodnevni obrok. Stari Grci su ih toliko obožavali da su ih prinosili kao žrtvu na zlatnim poslužavnicima za svoje bogove. U srednjem veku su bile na crnoj listi jer su ih ljudi smatrali simbolom svađe i sukoba. Rotkvica je danas jedna od najpopularnijih vrsta povrća na svetu.

Drže vas sitim 

Sto grama rotkvica sadrži svega 16 kalorija, ali su zato bogate mineralima i vitaminima. Dobar su izvor bakra, mangana, kalijuma, vitamina C, K i B6. U manjim količinama sadrže i kalcijum, gvožđe, fosfor, cink i natrijum. 

U doba Rimljana radnici su primali rotkvice kao platu, a egipatskim robovima bile su svakodnevni obrok

Rotkvica ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod bolesti disajnih puteva, naročito kod kašlja i astme. Izuzetno je vredna kod tegoba sa žuči i jetrom.
Izvanredan je lek protiv žutice, jer normalizuje proizvodnju bilirubina. U lečenju žutice, osim ploda, korisni su i listovi. Pomaže pri stvaranju crvenih krvnih zrnaca, te se preporučuje osobama sklonim anemiji.  

Ako planirate da izgubite koji kilogram, nemojte zaobići rotkvice. Zbog niske kalorijske vrednosti, lake svarljivosti, obilja vlakana i vode stvaraju duži osećaj sitosti.

16 
kalorija ima 100 g rotkvica

Obilje vitamina C, folna kiselina i antocijanini potpomažu, takođe, u lečenju nekoliko vrsta raka, posebno debelog creva, bubrega, želuca i grla.

Čišćenje i hidratacija

Zahvaljujući lekovitim sastojcima rotkvica je odličan lek za vitiligo. Sameljite u blenderu 35-50 g semenki rotkvice sa dve kašike sirćeta ili soka od đumbira. Tu pastu nanosite na obolelo mesto dva puta dnevno. Kod redovne primene dolazi do obnavljanja melanina, a to znači da će vaša koža poprimiti svoju zdravu boju. Za najbolji rezultat koristite pastu najmanje šest meseci, uvek sveže pripremljenu. Zbog vitamina C, kao i vitamina B kompleksa primenjiva je i kod drugih problema sa kožom. 
Maska od izgnječenih plodova rotkvica delotvorno je sredstvo za čišćenje i hidrataciju lica, kao i za ublažavanje osipa. Možete da napravite i pastu od lišća rotkvice samlevenog u blenderu s malo vode.

Instagram

Sirup za iskašljavanje

Sastojci: 900 g rotkvica, 250 g meda, sok od dva limuna.
Priprema: Naseckane rotkvice pomešajte s medom i sokom od limuna. Stavite u staklenu posudu, poklopite i ostavite 24 sata na hladnom mestu. Procedite u sterilisane flaše i dobro zatvorite. Pijte tri puta dnevno po jednu kašiku pre jela.

Sok od rotkvica 

Sok rotkvice je staro narodno sredstvo za bolju probavu. Pomaže protiv zatvora i kod teže probave ugljenih hidrata. U svrhu regulisanja varenja, pijte sok od rotkvice pre obroka. Kao prirodan diuretik sok takođe uklanja višak tečnosti iz organizma. Ublažava bol i pečenje prilikom mokrenja, čisti bubrege i smanjuje rizik od upala urinarnog trakta.

Treba znati da je crna rotkvica, rođaka crvene rotkvice, još delotvornija u lečenju navedenih bolesti i tegoba, ali je je pomalo neprijatnog ukusa.

Napomena:
Kada birate rotkvice, gledajte da budu sveže, sa svežim zelenim lišćem, čvrste na lagani pritisak. Osim korena, jestiv je i list. Mogu se kombinovati s drugim povrćem, jajima ili kinoom, kao sveža salata ili se skuvati u finu supicu. 

Izvanredan je lek protiv žutice, jer normalizuje proizvodnju bilirubina

Evo i jednog predloga za namaz: svež sir, rendane rotkvice, kapari, bosiljak, peršun. Prijatno!

U KUHINJI
 
Rotkvice na žaru
Sastojci: 200 g naseckanih rotkvica, dva čena belog lika, so, biber, dve kašike maslinovog ulja.

Priprema: Zagrejte roštilj. Pomešajte i umotajte sve sastojke u foliju i pecite oko 20 minuta.  Poslužite kao prilog uz meso i salatu. 

insta

Krem čorba od lišća rotkvice
Sastojci: tri veća svežnja lišća rotkvice, veliki seckani crni luk, kašika maslaca, četiri veća krompira, 1˝ šolja nemasnog jogurta, so, biber. 

Priprema: Dinstajte luk na maslacu oko pet minuta, dodajte naseckano oprano lišće rotkvice i dinstajte još dva minuta dok ne omekša. Dodajte krompir i prelijte vodom tek da ogreznu. Kada se krompir skuva, izmiksajte sve u blenderu, dodajte jogurt, pustite da provri, skinite s vatre i začinite.

Salata sa kinoom
Sastojci: 100 g kinoe, dve-tri šake bebi-spanaća, veza mladog luka, četiri rotkvice,  200 g čeri paradajza, malo crvenog  kupusa, po želji avokado, limun, maslinovo ulje, so, biber.

Priprema: Prelijte kinou proključalom vodom i ostavite nekoliko sati da nabubri, a potom dobro ocedite. Mladi luk sitno iseckajte, rotkvice na kolutove,  paradajz na četvrtine, kupus izrendajte, a avokado isecite na kriške. Sve pomešajte i prelijte  maslinovim uljem, sokom od limuna, pobiberite i posolite po ukusu. 

SLIČNE VESTI
KOMENTARI0
OSTAVI KOMENTAR
SVE O POZNATIMA
Vreme
Beograd 4o
4 C
Beograd
  • Novi Sad
    5o
  • Niš
    6o
  • Subotica
    4o
  • Zrenjanin
    5o
  • Klek
    5o
  • Kula
    2o
  • Sombor
    2o
  • Vrbas
    2o
  • Vranje
    8o
  • Prokuplje
    6o
  • Leskovac
    6o
  • Arilje
    3o
  • Kraljevo
    5o
  • Apatin
    1o
  • Vlasotince
    6o
  • Pirot
    6o
  • Ingija
    5o
  • Loznica
    5o
  • Grocka
    5o
  • Kovin
    5o
  • Ruma
    5o
  • Kladovo
    7o
  • Novi Pazar
    3o
  • Jagodina
    5o
  • Ivanjica
    3o
  • Titel
    5o
  • Ub
    3o
  • Bor
    5o
  • Nikinci
    5o
  • Batajnica
    5o
  • Surdulica
    3o
  • Ralja
    4o
  • Zlatibor
    1o
  • Popinci
    5o
  • Kosjeric
    3o
(FOTO) VASKRSNUĆE "BUBE"! Nećete verovati gde!
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka