A
DOMAĆE JE BOLJE! Napravite sirće od jabuka iz svoje bašte!
Ne bacajte višak voćnih plodova, iskoristite ih da napravite sirće. Plodovi ne treba da ostanu na suvom, već da plivaju u vodi
novosti/informer.rs 12. 08. 2017. 19:56
0
Shutterstock

Jabuke prvo dobro operite i očistite. Obavezno izdvojite semenke. Očišćene jabuke sameljite u blenderu ili na mašini za meso ili ih usitnite na neki treći način. Samlevene jabuke stavite u staklenu teglu ili neku veću činiju. Jabuke možete i rukama dobro da izgnječite da puste svoj sok.

Kada ste izgnječili jabuke, prelijte ih vodom u kojoj ste otopili šećer na sledeći način - na 5 kg mlevenih jabuka potrebno je oko 200 g šećera i najmanje 2 litra vode. Šta to znači? Ako su jabuke kisele ili zelene stavite više šećera (možete i 500 g na 5 kg). Da li će vam trebati više vode zavisi i od toga koliko su sočne jabuke. Ako sipate više vode imaćete i više sirćeta, ali blažeg - a to ne bi trebalo da vam bude cilj. Voda se dodaje jer je bitno da jabuke ne ostanu na suvom, moraju da plivaju u tečnosti - u svom soku ili u vodi.

Ako nema tečnosti neće biti ni sirćeta, a osim toga i ako je smeša previše suva veća je verovatnoća da se uplesni tj. pokvari. Takođe, dosta tečnosti će ispariti, odnosno izgubićete je tokom trajanja celog procesa. Vodite računa da posudu ne napunite do vrha da vam sadržina ne bi iskipila iz posude. Ostavite bar četvrtinu praznu. Posudu sa jabukama prekrijte krpom ili gazom. Nemojte držati potpuno zatvorenu posudu jer ne treba da pravite kominu za rakiju, tj. ne želite alkohol nego samo sirće.

Fermentacija jabuka traje nekih desetak dana na toplom mestu - možete ih držati i na terasi na suncu. U početku, kada krene vrenje, jabuke će se podići na površinu. Znak da je fermentacija završena je da jabuke padnu na dno posude.

Kada prestane vrenje, procedite sirće od jabuka u veći stakleni balon. Proceđeno sirće držite na hladnijem i tamnom mestu, kao što su podrumi ili ostave, jer mu sledi period "odležavanja". Na svakih desetak dana treba da pretačete sirće (kroz gazu). To je proces koji traje i treba imati strpljenja i živaca da sve to ponavljate više puta. Što više proceđujete imaćete bistrije sirće. Takođe, sasvim normalno je da se na vrhu flaše ili posude u kojoj čuvate sirće, formira "gljiva" - bacite je kad proceđujete, ali te gljive se stvaraju i u industrijski proizvedenom sirćetu, što spada u normalan proces. Sirće je za upotrebu i čim ga prvi put procedite, ali kao i vino, odležavanjem ćete dobiti bolji ukus i miris.

SLIČNE VESTI
KOMENTARI0
OSTAVI KOMENTAR
SVE O POZNATIMA
Vreme
Beograd 8o
8 C
Beograd
  • Novi Sad
    9o
  • Niš
    10o
  • Subotica
    9o
  • Zrenjanin
    9o
  • Klek
    9o
  • Kula
    9o
  • Sombor
    9o
  • Vrbas
    9o
  • Vranje
    7o
  • Prokuplje
    10o
  • Leskovac
    10o
  • Arilje
    10o
  • Kraljevo
    7o
  • Apatin
    9o
  • Vlasotince
    10o
  • Pirot
    10o
  • Ingija
    9o
  • Loznica
    7o
  • Grocka
    13o
  • Kovin
    13o
  • Ruma
    9o
  • Kladovo
    10o
  • Novi Pazar
    4o
  • Jagodina
    7o
  • Ivanjica
    10o
  • Titel
    9o
  • Ub
    10o
  • Bor
    6o
  • Nikinci
    9o
  • Batajnica
    9o
  • Surdulica
    5o
  • Ralja
    8o
  • Zlatibor
    13o
  • Popinci
    9o
  • Kosjeric
    10o
(JEZIVE FOTOGRAFIJE) SVE SPALJENO DO TEMELJA! Pogledajte kako su požari UNIŠTILI KALIFORNIJU!
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka