A
DOMAĆE JE BOLJE! Napravite sirće od jabuka iz svoje bašte!
Ne bacajte višak voćnih plodova, iskoristite ih da napravite sirće. Plodovi ne treba da ostanu na suvom, već da plivaju u vodi
novosti/informer.rs 12. 08. 2017. 19:56
0
Shutterstock

Jabuke prvo dobro operite i očistite. Obavezno izdvojite semenke. Očišćene jabuke sameljite u blenderu ili na mašini za meso ili ih usitnite na neki treći način. Samlevene jabuke stavite u staklenu teglu ili neku veću činiju. Jabuke možete i rukama dobro da izgnječite da puste svoj sok.

Kada ste izgnječili jabuke, prelijte ih vodom u kojoj ste otopili šećer na sledeći način - na 5 kg mlevenih jabuka potrebno je oko 200 g šećera i najmanje 2 litra vode. Šta to znači? Ako su jabuke kisele ili zelene stavite više šećera (možete i 500 g na 5 kg). Da li će vam trebati više vode zavisi i od toga koliko su sočne jabuke. Ako sipate više vode imaćete i više sirćeta, ali blažeg - a to ne bi trebalo da vam bude cilj. Voda se dodaje jer je bitno da jabuke ne ostanu na suvom, moraju da plivaju u tečnosti - u svom soku ili u vodi.

Ako nema tečnosti neće biti ni sirćeta, a osim toga i ako je smeša previše suva veća je verovatnoća da se uplesni tj. pokvari. Takođe, dosta tečnosti će ispariti, odnosno izgubićete je tokom trajanja celog procesa. Vodite računa da posudu ne napunite do vrha da vam sadržina ne bi iskipila iz posude. Ostavite bar četvrtinu praznu. Posudu sa jabukama prekrijte krpom ili gazom. Nemojte držati potpuno zatvorenu posudu jer ne treba da pravite kominu za rakiju, tj. ne želite alkohol nego samo sirće.

Fermentacija jabuka traje nekih desetak dana na toplom mestu - možete ih držati i na terasi na suncu. U početku, kada krene vrenje, jabuke će se podići na površinu. Znak da je fermentacija završena je da jabuke padnu na dno posude.

Kada prestane vrenje, procedite sirće od jabuka u veći stakleni balon. Proceđeno sirće držite na hladnijem i tamnom mestu, kao što su podrumi ili ostave, jer mu sledi period "odležavanja". Na svakih desetak dana treba da pretačete sirće (kroz gazu). To je proces koji traje i treba imati strpljenja i živaca da sve to ponavljate više puta. Što više proceđujete imaćete bistrije sirće. Takođe, sasvim normalno je da se na vrhu flaše ili posude u kojoj čuvate sirće, formira "gljiva" - bacite je kad proceđujete, ali te gljive se stvaraju i u industrijski proizvedenom sirćetu, što spada u normalan proces. Sirće je za upotrebu i čim ga prvi put procedite, ali kao i vino, odležavanjem ćete dobiti bolji ukus i miris.

SLIČNE VESTI
KOMENTARI0
OSTAVI KOMENTAR
SVE O POZNATIMA
Vreme
Beograd 15o
15 C
Beograd
  • Novi Sad
    14o
  • Niš
    16o
  • Subotica
    13o
  • Zrenjanin
    14o
  • Klek
    14o
  • Kula
    12o
  • Sombor
    12o
  • Vrbas
    12o
  • Vranje
    17o
  • Prokuplje
    16o
  • Leskovac
    16o
  • Arilje
    10o
  • Kraljevo
    13o
  • Apatin
    12o
  • Vlasotince
    16o
  • Pirot
    16o
  • Ingija
    14o
  • Loznica
    13o
  • Grocka
    14o
  • Kovin
    14o
  • Ruma
    14o
  • Kladovo
    19o
  • Novi Pazar
    10o
  • Jagodina
    13o
  • Ivanjica
    10o
  • Titel
    14o
  • Ub
    12o
  • Bor
    15o
  • Nikinci
    15o
  • Batajnica
    14o
  • Surdulica
    12o
  • Ralja
    15o
  • Zlatibor
    7o
  • Popinci
    14o
  • Kosjeric
    10o
NAJSEKSI FOTKE KIM KARDAŠIJAN! Možete da je ne volite, ali ne možete da je ne primetite!
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka