A
NAJBOLJA NAMIRNICA 12 razloga zbog kojih bi trebalo redovno da jedete jaja!
Jaja su verovatno najjednostavniji, najlakši i najjeftiniji način da povećate unos proteina
Informer 13. 12. 2015. 13:56
0
Shutterstock

Jedno kuvano jaje ima svega 85 kalorija, a pritom sadrži čak sedam grama proteina, ali to nije jedina korist ove namrinice. Krenite već danas da jedete jaja i evo šta će vam se desiti.
 

1. Poboljšaće vam se imuni sitem

Ukoliko želite na prirodan i zdrav način da se zaštitite od bakterija i virusa koji haraju ovih dana, najbolji način da to učinite je da počnete redovno da jedete jaja. Samo jedno veće jaje sadrži skoro četvrtinu dnevne potrebe selena, hranljive materije koja podržava imuni sistem i reguliše rad tiroidnih hormona.

2. Holesterol će vam biti bolji

Tri stvari o holesterolu svi znamo: 1) Visok holesterol je loš; 2) Postoje dobar i loš holesterol; 3) Jaja imaju puno holesterola. Međutim, naučnici imaju lepe vesti - jaja, iako saista sadrže holesterol, ne utiču na povećavanje "lošeg" holesterola, već onog dobrog, koji i želite da povećate!

3. Smanjićete rizik od bolesti srca

Loš holesterol je na takvom glasu zato što, jednostavno rečeno, dovodi do zapušenja arterija. Međutim, LDL holesterol (onaj koji želimo da smanjimo) sadrži LDL čestice - a one mogu da budu male ili velike. Male su opasne jer najlakše dovode do zakrčenja arterija, dok su one velike - dobre. Jaja, pogađate, utiču na povećavanje ovih većih čestica, i samim time smanjuju rizik od srčanih bolesti.

4. Imaćete više energije

Samo jedno jaje sadrži 15 odsto dnevnih potreba za vitaminom B2, koji je poznat i pod nazivom riboflavin. Uloga riboflavina je velika, budući da upravo on pomaže našem organizmu da hranu pretvori u - gorivo. A upravo to gorivo vam je potrebno da biste imali više energije.

Shutterstock

5. Kosa i koža će vam izgledati bolje

Vitamini B kompleksa su takođe jako bitni za dobar izgled kose, kože i noktiju, a pored toga što sadrže vitamin B2, jaja su takođe bogata vitaminima B5 i B12.

6. Zaštitićete mozak

Jaja su hrana za mozak. Za to je prevashodno zaslužan sastojak kolin, sastavni deo ćelijske membrane i jedan od neophodnih sastojaka za pravilno funkcionisanje neurotransmitera. Naučna istraživanja su pokazala da nedostatak kolina dovodi do neuroloških problema, a veliki broj ljudi ne unosi dovoljno ovog nutitijenta na svakodnevnom nivou.

7. Bukvalno ćete sebi spasiti život

Malo ko zna da naše telo ima fantastičnu mogućnost da proizvodi čak 11 aminokiselina koje su neophodne za pravilno funkcionisanje tela. Međutim, problem je u tome što postoji 20 ovih kiselina, koje su nam zaista potrebne. Pogađajte gde možete da pronađete preostalih devet? Tako je, u jajima.

8. Manje stresa i anksioznosti

Ukoliko ne unosite ovih devet aminokiselina, to značajno utiče na vaš mozak. Jedno istraživanje iz 2004. godine je pokazalo da upravo unošenje ovih sastojaka, koji se u jajima nalaze u izobilju, može da pojača lučenje serotonina, a samim tim i da smanji nivo stresa i anksioznosti.

9. Zaštitićete oči

Dve aminokiseline koje se nalaze u jajima - lutein i zeksantin - imaju jako pozitivno dejstvo na oči. Ova jedinjenja se nalaze samo u žumancetu, a redovnim konzumiranjem možete da smanjite rizik od razvoja očnih bolesti.

10. Popraviće vam se stanje kostiju i zuba

Jaja su jedan od retkih prirodnih izvora vitamina D, koji je jako bitan za zdravlje kostiju i zuba. Vitamin D prevashodno pomaže prilikom apsorbcije kalcijuma, a kalcijm nije dobar samo za kosti, već i za srce!

11. Manje ćete jesti

Kao jedan od najboljih, ako ne i najbolji izvor proteina, jaja će vas lako zasititi i duže ćete se osećati sito. Dobra stvar je u tome što jaja ne sadrže mnogo kalorija, a pritom su prepuna zdravih jedinjenja - tako da nisu bez razloga dobila epitet supernamirnice. Čak je i ljuska jajeta veoma korisna!

12. SMRŠAĆETE!

Došli smo i do poslednje, ali ne i najmanje bitne promene koju ćete primetiti - kilogrami će se mnogo lakše topiti. Jedno istraživanje je pokazalo da jaja pokazuju zaista fantastične rezultate kada je mršavljenje u pitanju. Ispitanici su tokom osam nedelja za doručak jeli obroke iste kalorijske vrednosti - samo što je jedna grupa jela jaja, a druga peciva. Oni koji su jeli jaja izgubili su 60 odsto više kilograma u odnosu na one koji ih nisu komzumirali.

SLIČNE VESTI
KOMENTARI0
OSTAVI KOMENTAR
OPREZ, OD OVOGA MOŽE DA SE RIKNE: Zbog oblina ovih cica muti se vid, klecaju kolena, skače pritisak!
Vreme
Beograd 15o
15 C
Beograd
  • Novi Sad
    15o
  • Niš
    16o
  • Subotica
    14o
  • Zrenjanin
    15o
  • Klek
    15o
  • Kula
    14o
  • Sombor
    14o
  • Vrbas
    14o
  • Vranje
    15o
  • Prokuplje
    16o
  • Leskovac
    14o
  • Arilje
    11o
  • Kraljevo
    14o
  • Apatin
    14o
  • Vlasotince
    14o
  • Pirot
    13o
  • Ingija
    15o
  • Loznica
    12o
  • Grocka
    15o
  • Kovin
    15o
  • Ruma
    15o
  • Kladovo
    18o
  • Novi Pazar
    14o
  • Jagodina
    16o
  • Ivanjica
    11o
  • Titel
    15o
  • Ub
    13o
  • Bor
    15o
  • Nikinci
    15o
  • Batajnica
    15o
  • Surdulica
    13o
  • Ralja
    15o
  • Zlatibor
    12o
  • Popinci
    15o
  • Kosjeric
    12o
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka