• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/informer.rs

27.12.2020

16:52 >> 17:46

5 SAVETA UROLOGA: Šta smeta PROSTATI, zašto se javlja IMPOTENCIJA...?

Ljubav

5 SAVETA UROLOGA: Šta smeta PROSTATI, zašto se javlja IMPOTENCIJA...?

Podeli vest

Među uzroke polne disfunkcije urolog nabraja dijabetes, gojaznost, fizičku neaktivnost i alkohol i apeluje da se lekovi ne uzimaju na svoju ruku...

Kako bi muškarci trebalo da rade samopreglede polnih organa kako bi sprečili malignitet, na kakav bol treba reagovati, šta smeta prostati, zašto se javlja impotenicija i slične dileme razrešava urolog dr Goran Aranđelović.

1. Muškarci bi trebalo da urade samopregled jednom mesečno

- Testise treba opipavati s vreme na vreme, jednom u mesec dana ili jednom u dva meseca u potrazi za čvorićima ili neravninama koje mogu da ukazuju na pojavu tumora. U urologiji je svaka promena ili kvržica tumor dok se ne dokaže suprotno - tvrdi dr Goran Aranđelović.

Ovom delu tela najviše odmaže konstano izlaganje povišenoj temeperaturi, recimo redovan odlazak u saunu (dva puta nedeljno), banju i slično.

Foto: Shutterstock

2. Bol je znak da treba odmah otići na pregled

- Bol gotovo uvek ukazuje na to da je u pitanju neki problem, a po svojoj vrsti može da bude akutni ili hronični. Akutni (iznenadni, jaki) bol se najčešće javlja kod torzije, tj. uvrtanja testisa, oboljenja od kojeg pate mahom dečaci i mlađi adolescenti, retko i odrasli i kod kojeg je smanjen ili prekinut dotok krvi. Kako testis može da se izgubi u roku do 6-7 sati treba se odmah javiti lekaru - upozorava urolog.

Hronični bol može da ukazuje i na karcinomom, mada su kvržice ovog porekla često bezbolne, kao i na proširenje (dilataciju) vena u ovom području.

- Pušenje nikada nije direktno povezano sa impotencijom, ali alkohol jeste, a efekat je ireverzibilan, tj. oštećenja u kvalitetu i mobilnosti sprematozoida su trajna - kaže doktor.

Foto: pexels.com

3. Ukoliko dugo vozite bicikl, to može da bude štetno za prostatu

- Do tri sata vožnje dnevno ne utiče na probleme sa prostatom, mokrenjem i potencijom, tako da možete biciklom na posao i nazad - savetuje doktor.

4. Na promenu mlaza mokraće javite se lekaru

- Oslabljen mlaz, slabijeg intenziteta u slobodnom padu, bez pritiska, ili kada mora da se napregne stomak da bi se ispraznila bešika, znaci su da treba da se javite lekaru. Noćno ustajanje, dva ili više puta u toku noći, takođe su razlozi za posetu - sugeriše dr Aranđelović.

Uvećana prostata nije u direktonoj vezi sa karcinonom, ali hronični prostatitis, odn. nelečene infekcije mogu da dovedu do raka prostate. Muškarcima se stoga savetuju preventivni pregledi nakon 40. godine.

Foto: Shutterstock

5. Na prve znake impotencije potražite pomoć, jer to može da bude simptom srčanih problema

- Jako bitna rečenca, jer akutne smetnje u tom smislu mogu da budu okidač za kardiovaskularne bolesti, da najave infarkt, šlog... Treba uraditi dopler, kao i ultrazvuk, treba pričati sa pacijetnom... U 80 odsto slučajeva problem je u krvnim sudovima, dakle uzrok je fizički, a on se potom reflektuje na psihu. Problem može da se reši trajno vaskularnim lečenjem (povećanjem broja krvnih sudova) ili barem na tri godine, tako da pacijeti više ne moraju da uzimaju lekove - objašnjava dr Aranđelović.

U lečenju se koriste talasi određenog intenzitea, koji se inače primenjuju u razbijanju kamena, ali različitog, niskog inteniziteta, u više sesija, a treba napomenuti i da je terapija bezbolna.

Među uzroke polne disfunkcije urolog nabraja dijabetes, gojaznost, fizičku neaktivnost i pomenuti alkohol i apeluje da se lekovi ne uzimaju na svoju ruku: 

- Kod 30 odsto pacijenata lekovi više nemaju efekta. Budite oprezni ukoliko imate kardiovaskularne probleme, vijagra je ekstremno kontraindikovana, cijalis ima manje nuspojava, ali ga uzimajte samo uz konsultacije.

MOBILNI TELEFONI EMITUJU ELEKTOMAGNETNO ZRAČENJE! Ovo su saveti ruskog neurologa KAKO DA SE ZAŠTITITE!

Šlog je MASOVNI UBICA, al' ga je MOGUĆE sprečiti! PREPOZNAJTE prve znake NA VREME!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija