• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lepaisrećna

08.01.2021

14:18

OVO JE ROK TRAJANJA RUSKE SALATE! Evo koja praznična jela se najbrže kvare!

Ljubav

OVO JE ROK TRAJANJA RUSKE SALATE! Evo koja praznična jela se najbrže kvare!

Podeli vest

Danas je drugi dan pravoslavnog Božića, a za najradosniji hrišćanski praznik domaćice su pripremale prazničnu trpezu, pa su u u mnogim domovima neizostavni ruska salata, pečenje, riba i kolači

Postavlja se pitanje koliko dugo smemo da jedemo hranu u velikim količinama.

Jela sa ribom su izuzetno kvarljiva, bezbedna su za jelo samo dva dana.

Obavezno je držanje u frižideru, na temperaturi manjoj od 8 stepeni.

Jela sa mesom imaju nešto duži rok trajanja, pa ih možete jesti i do pet dana.

Takođe se moraju čuvati na hladnom, na manje od 8 stepeni, a treba ih rashladiti odmah po konzumaciji. Dakle, ne ostavljajte ovale sa pečenjem na trpezi, već komade odmah posle ručka prepakujte u čiste posude, zatvorite i odložite u frižider. Ako je jelo pripremljeno sa mesom u sosu, opasnost od kvarenja je veća, pa se potrudite da se ovakva hrana potroši za najviše tri dana.

Foto: Printscreen (YouTube)

Ruska salata

Ruska i francuska salata kvarljive su zbog jaja, krompira i majoneza pa bi trebalo da stoje na veoma niskoj temperaturi (do 4 stepena), a rok trajanja je tri dana.

Jela od povrća po pravilu se podgrevaju samo jednom i to obavezno na visokoj temperaturi. Za supe, čorbe i čorbasta variva najbolje je da proključaju. Spanać i pečurke nemojte podgrevati, možete ih poslužiti hladne u roku od dva dana.

Foto: Pixabay

Kolači imaju rok trajanja od četiri dana (ako su puni krema, naročito na bazi jaja) pa sve do dvadesetak dana (ako su suvi poput lincer keksa ili vanilica).

Kremaste kolače i torte čuvajte u frižideru, a suve kolače na hladnom - do 10 stepeni.

Kuvana jaja takođe obavezno držite u frižideru a ne u korpici na stolu. Ako se tako čuvaju, jaja imaju rok trajanja šest dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nn

pre 3 godine

Vanilice, tj suvi kolaci mogu u zamrzivac I godinu dana.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!

Nastavlja se Kurtijev fašistički teror. Kurtijeva fašistička policija je 20.5.2024. sa puškama i pancirima upala u ekspoziture Banke poštanske štedionice (BPŠ) u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, i opljačkala ih! Kukavica Kurti se plaši i Vučićeve senke, pa je Kurti sačekao da predsednik Vučić ode u SAD, i tek onda „uhapsio“ ekspoziture BPŠ. Fašista Kurti već godinama „hapsi“ i srpske apoteke i bakalnice.

21.05.2024

17:02

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija