• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lovesensa.rs

14.04.2021

13:10

PET RAZLOGA ZAŠTO SE STALNO OSEĆATE UMORNO I POSPANO! Otkrijte šta vam krade energiju

Ljubav

PET RAZLOGA ZAŠTO SE STALNO OSEĆATE UMORNO I POSPANO! Otkrijte šta vam krade energiju

Podeli vest

Da li se često osećate umorno i pospano, teško se budite i imate nedostatak energije tokom dana?

Povremeni umor i pospanost iz raznih razlogai svakodnevnih obaveza je sasvim normalna stvar. Zato je važno osluškivati svoje telo i pružiti mu odmor koji mu je neophodan.

1. Dehidrirani ste

Prema studijama sprovedenim u Laboratoriji za ljudske performanse Univerziteta u Konektikatu, čak i blaga dehidratacija može dovesti do značajnog pada nivoa energije, raspoloženja i kognitivnih sposobnosti. U studijama dehidracija je negativno uticala na energiju kod ispitanika koji su 40 minuta hodali na traci, kao i na one koji su smireno sedeli bez konzumiranja vode. Zaključak je da bez obzira na svoje dnevne aktivnosti, važno je da redovno hidrirate svoj organizam u inesete najmanje 2 litra vode dnevno. Ispitivanje pokazuje da dehidratacija dovodi do umera kod oba pola, a da osim pada energije, može uzrokovati i nepovoljno raspoloženje i nedostatak motivacije.

2. Preskačete obroke

Tokom celog dana potrebna nam je energija koju dobijamo iz zdrave hrane bogate hranljivim sastojcima. Ukolikopreskačete obroke, naročito doručak, zalihe energije vašeg tela se iscrpljuju i osećate se malaksalo. Tokom dana ravnomerno rasporedite obroke, a prava preporuka je da konzumirate 3 glavna oboka i dve užine. Jedite male obroke bogate hranljivim sastojcima poput svežeg voća i povrća, orašastih plodova, semena, žitarice i mahunarke. Ove namirnice obezbediće vašem telu dovoljnu dozu dobre energije i smanjiti osećaj umora.

Foto: Shutterstock

Stalno ste pospani?

3. Gledate u ekran računara ili telefona pred spavanje

Mnogi od nas imaju navikud a pred spavanje proveravaju poštu, čitaju vesti na telefonu ili listaju stranice društvenih mreža. Ispitivanja pokazuju da izloženost plavo-beloj svetlosti ekrana računara ili telefona pred spavanje negativno utiče na hormon melatonin koji pomaže u kontroli ciklusa spavanja i buđennja. Neravnoteža melatonina može uzrokovati nesanicu i osećaj iscrpljenosti.Umesto da se uspavaljujete ekranima, preporučujemo da pred spavanje pročitate nekoliko stranica knjige.

4. Konzumirate hranu koja sadrži puno masti

Studije su pokazale da ishrana bogata mastima može uzrokovati pospanost i manjak koncentracije. Masti nikako ne treba izbaciti iz svoje ishrane, ali umesto brze hrane i nezdravih masnoća, uzimajte zdrave masti iz masnije ribe poput lososa, maslinovog ulja koje je bogato masnim kiselinama i orašastih plodova. Takođe, konzumiranje ugljenih hidrata je izuzetno važno za energiju, pa u svoju ishranu uključite integralni pirinač, batat, voće i druge namirnice koje sadrže zdrave ugljene hidrate.

5. Izbegavajte konzumiranje alkohola pred spavanje

Mnogi ljudi misle da će ih čaša alkoholnog napitka pomoći da se lakše naspavate, a efekat je potpuno drugačiji. Kada u našem organizmu ima alkohola, budimo se tokom noći, a ujutru se osećamo umornije. Nekoliko sati pre spavanja uživajte u čaši crnog vina, ali izbegavajte konzumiranje alkohola pred spavanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija