• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica.com/informer.rs

19.06.2021

19:12

Ove PREDMETE nikako ne stavljajte u MAŠINU ZA SUDOVE!

Ljubav

Ove PREDMETE nikako ne stavljajte u MAŠINU ZA SUDOVE!

Podeli vest

Mašina za sudove za mnoge je nezamisliv dodatak modernom domaćinstvu, ali iako ona olakšava čišćenje prljavog posuđa, u nju se ne može stavljati baš sve

Osim što je neke stvari nemoguće dobro oprati u mašini, visoka temperatura, deterdžent i brzina okretanja vode mogu oštetiti samo posuđe.

1. Noževi

Iako izgledaju čvrsto i snažno, noževi mogu biti dosta krhki, naročito na delovima gde se oštrica spaja s drvenom ili plastičnom drškom noža. Zbog pranja u mašini oštrica se može odvojiti od drške, otupeti i izgrebati se zbog udaranja u drugo posuđe.

2. Aluminijumske posudice

Iako su one potrošne i jeftine, aluminijske posudice nikako ne treba stavljati u mašinu jer one mogu oštetiti drugo posuđe – ostavljajući crne mrlje.

3. Drveno posuđe

Pre stavljanje bilo kojeg drvenog posuđa u mašinu za sudove, najbolje je proveriti uputstva proizvođača. Voda omekšava drvo, pa oni postaju skloniji pucanju i odvajanju i to već nakon nekoliko pranja.

Foto: Pixabay

Drveno posuđe

4. Posuđe od livenog gvožđa

Iako je ovakvo posuđe vrlo trajno i otporno, nikako se ne savetuje prati ga u mašini za sudove.Takav način pranja može oštetiti gornji sloj posuđa, pa ono postaje sklonije rđanju.

5. Kristal

Kristalne, kao i ručno bojene čaše nikako nisu prikladne za mašinu, jer će se može izgrebati, a postoji i veliki rizik od pucanja. Deterdženti takođe mogu oštetiti gornji sloj čaše zbog čega će one izgubiti svoj sjaj.

6. Pozlaćeni i posrebreni escajg

Ovakav ukrasni escajg kupuje se zbog visokog sjaja i boje koju mu pranje u mašini za sudove definitivno može oduzeti. Iako se to neće dogoditi odmah, već nekoliko pranja oštetiće boju pa ih je bolje prati ručno.

7. Teflon

Lonci, posuđe i tiganji od teflona gube svoje svojstvo nelepljenja ako se peru u mašini za sudove. Tada se i teflonski sloj skida, što nije zdravo zbog otpuštanja hemijskih jedinjenja u hranu koju pripremamo.

8. Mekana plastika

Postoji plastika koju se slobodno može prati u mašini i to je na njoj naznačeno, ali većina plastičnih posuda će se izobličiti zbog uticaja vruće vode. Takođe, bolje je u mašini ne prati plastične flaše ili čašice od jogurta jer se mogu bukvalno rastopiti u njoj.

9. Konzerve

Ako želite da operete konzerve za recikliranje ili kako biste ih iskoristili za nešto drugo, najbolje je da ih operete ručno. Zbog visoke temperature s njih može otpasti papirnata deklaracija i začepiti pumpu mapine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija