• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Prva TV

24.01.2022

12:56 >> 12:57

OVA BILJKA JE KRALJICA GVOŽĐA! Pobeđuje ANEMIJU, čudotvorna je za PERUT, a ima je SVAKO DVORIŠTE!

Ljubav

OVA BILJKA JE KRALJICA GVOŽĐA! Pobeđuje ANEMIJU, čudotvorna je za PERUT, a ima je SVAKO DVORIŠTE!

Podeli vest

Kopriva je kraljica gvožđa u carstvu biljaka, a to je za TV Prva potvrdio i čuveni gastroenterolog dr Vojislav Perišić...

Kopriva je odlična kod anemije, bolnih i dugih menstruacija, pomaže u borbi protiv sezonskih alergija, moćan je čistač organizma. Svežu koprivu možete da iskoristite na isti način kao blitvu ili spanać - ako znate da napravite pitu, proju ili čorbu sa spanaćem, znaćete i sa koprivom. Čak je i ukus vrlo sličan, s tim što je kvalitet sastojaka je na strani koprive.

- Monasi u jednom udaljenom manastiru kada idu na zimski boravak tamo ponesu samo kukuruzno brašno, koprivu i divlju jabuku. I to je potpuno dovoljno. Monasi u principu pate od anemije, jer ne jedu meso. A zašto nemaju anemiju? Zbog koprive - započeo je svoje izlaganje dr Vojislav Perišić.

Foto: Shutterstock

Spremite je kao blitvu ili spanać

- Kopriva je jedina biljka koja ima vrlo visoki procenat gvožđa u sebi, ali je apsorpcija veoma velika - rekao je i dodao da se iz spanaća, blitve ili zelja apsorbuje samo šest odsto gvožđa, a iz koprive 30 odsto, pogotovo ako se konzumira zajedno s mesom.

Kopriva je bogata vitaminom C, beta-karotenom, kao i manganom, pa pomaže i u prevenciji demencije.

Kako spremati i konzumirati?

Perišić kaže da koprivu treba jesti dva puta dnevno, a najbolje je da je pripremate tako što ćete prvo propržiti luk, a posebno blanširati koprivu. Potom treba sjediniti luk i koprivu, dodati vodu i kuvati još pola sata, a potom i dodati ostale željene sastojke. Pre nego što se servira, staviti malo i kisele pavlake.

Profesor je istakao da se može piti i sok od koprive, koji iako sadrži manje gvožđa, dobar je saveznik u protiv peruti.

Foto: Shutterstock

Ovaj čaj rešiće sve probleme s ekcemom, glavoboljom, mokraćnim kanalima, želucem…
Čaj za oporavak

Dve kašičice sušene koprive prelijte sa 2 dl vrele vode, ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i pijte dva do tri puta dnevno. Ovaj čaj rešiće sve probleme s ekcemom, glavoboljom, mokraćnim kanalima, želucem, anemijom… Možete da ga pijete i kada vas muče virusne ili bakterijske infekcije.

Foto: Shutterstock

Kupka se posebno preporučuje ljudima koji imaju probleme sa išijasom
Kupka od koprive

Kupka se posebno preporučuje ljudima koji imaju probleme sa išijasom. Stavite veću količinu celih biljki (sa korenom) u hladnu vodu u šerpu tokom noći. Ujutru skuvajte mešavinu i sipajte u kadu koja već ima tople vode u sebi. Kupajte se u ovom čaju koliko god želite, a na sličan način možete napraviti i kupku za lepa stopala.

Foto: Shutterstock

Kopriva ublažava perut
Protiv peruti

Dve pune šake koprive prelijte s pola litra vrele vode, ostavite da odstoji pet minuta, procedite i dodajte šoljicu sirćeta. Umasirajte ovu tinkturu u kožu glave pola sata pre pranja kose.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!
Crvena zvezda

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!

- Od tog finala sa Zvezdom i osvajanja Kupa šampiona nijedanput više nisam otišao u Bari, a voleo bih da prošetam do stadiona „Sveti Nikola“, pogledam neku utakmicu, zašto da ne, i evociram prelepe uspomene koje nosim iz tog italijanskog grada. Ukoliko mi se u skorije vreme ukaže prilika svakako ću to da uradim – priča za Informer Slobodan Marović, član legendarne generacije Crvene zvezde koja je 1991. godine protiv Olimpika iz Marselja pokorila Evropu i otkriva šta mu je sve u tim poslednjim trenucima finala prolazilo kroz glavu, šta mu se dogodilo na dočeku u Beogradu.

30.04.2024

14:00

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija