• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubavizdravlje/N.L.

18.04.2022

12:18 >> 12:21

BOL DUŠE NIJE SRAMOTA! Psihoterapeut SAVETUJE kako da se oslobodite UZNEMIRUJUĆIH misli!

Ljubav

BOL DUŠE NIJE SRAMOTA! Psihoterapeut SAVETUJE kako da se oslobodite UZNEMIRUJUĆIH misli!

Podeli vest

Depresija je izlečiva bolest, a što pre reagujete, lakše će vam se pomoći. Za sve one koji pate od uznemirenosti psihoterapeut preporučuje vežbe disanja i opuštanja...

Većina ljudi se povremeno oseća tužno ili potišteno. Takođe  je potpuno normalno biti tužan zbog neprijatnih životnih događaja, poput smrti drage osobe, bolesti, gubitka posla ili prekida emotivne veze ili braka. Najčešće osećanje žalosti i tuge tokom vremena gube na svom intenzitetu. Ipak, za one koji su se prepustili očaju i samosažaljenju, dobra vest je da je depresija izlečiva bolest, naročito ako se javite na vreme, objašnjava psihoterapeut dr Svetlana Đurić.

Kao zmija noge

- Učestalost depresije kod nas je u okviru regionalnog, odnosno svetskog proseka, ali nas izdvaja činjenica da je kasno otkrivamo. U našem narodu bol duše je sramota, te se simptomi prikrivaju koliko god je moguće – kaže dr Svetlana Đurić. 

Foto: Shutterstock

Potražite pomoć

Simptomi depresije

* Depresivno raspoloženje

* Nedostatak zadovoljstva

* Gubitak energije i osećanje hroničnog umora

* Smanjena koncentracija

* Smanjeno samopoštovanje i samopouzdanje

* Osećanje krivice i inferiornosti

* Pesimističke misli o budućnosti

* Poremečaj spavanja

* Smanjenje, gubitak ili naglo povećanje apetita

Dr Đurić naglašava da što se pre oboleli javi lekaru, to više može da se pomogne, a svakako ne treba čekati na posledice.

- Oko 15 odsto depresivnih osoba pokuša samoubistvo, a kod bipolarnog poremećaja, gde se depresija smenjuje sa euforijom, taj procenat je i veći – napominje naša sagovornica.

Svetlo na kraju tunela

Depresivnim osobama dr Đurić savetuje da kada upadnu u “tunel” imaju na umu da je u pitanju ciklična bolest i da na njegovom kraju postoji svetlo. Na tom putu je najvažnija podrška okoline, prijatelja, porodice i kolega.

- Laka depresija se leči razgovorom sa stručnim licem, a umerena i teška odgovarajućim lekovima. Jako je važno ne prekidati terapiju kada nam je bolje, odnosno na svoju ruku, tada ništa nismo uradili. Treba se pridržavati saveta lekara i sprovesti je disciplinovano do kraja – opominje naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

Vežbe opuštanja mogu da pomognu

Za sve one koji pate od uznemirenosti, odnosno anksioznosti i napada panike Svetlana preporučuje vežbe disanja i opuštanja.

- Dišite duboko i ravnomerno, ne više od 14 puta u minuti što se može vežbati. Takođe budite svesni svog tela, opustite ruke, noge i sve mišiće tela, što se isto može vežbati. U naletima panike razmišljajte o neutralnim stvarima, recimo brojte rebra na radijatoru – poručuje doktorka. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!
Politika

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!

Nakon što je premijer Crne Gore Milojko Spajić potvrdio da će zvanična Podgorica u Generalnoj skupštini UN glasati za Rezoluciju o Srebrenici, predsednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić je najavio da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti usvajanje Rezolucoje o genocidu u Jasenovcu i izrazio očekivanje da će ona biti usvojena.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija