• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: iće i piće

28.04.2022

08:30

AKO ŽELITE DA IMATE LEPŠE CVEĆE, TREBA DA URADITE OVO! Ovako se pravilno SADI, a evo šta se radi sa SAKSIJOM

pexels.com

Ljubav

AKO ŽELITE DA IMATE LEPŠE CVEĆE, TREBA DA URADITE OVO! Ovako se pravilno SADI, a evo šta se radi sa SAKSIJOM

Podeli vest

Ne postoji lepši ukras od prirodnog cveća, koje će vašoj terasi ili bašti sigurno dati posebnu raskoš. Na beogradskim pijacama čeka vas bogata ponuda rasada, ali i cvećari koji će vam dati korisne savete kako da vam biljke budu lepe i zdrave

Sa dolaskom proleća posebnu pažnju na pijacama JKP "Beogradske pijace" privlači cvetni deo, u kome kupci brižljivo biraju rasad. Mnogi se odlučuju da u nabavku cveća odu do čuvene cvetne pijace u Krnjači, gde je izbor najveći, a cene najpovoljnije. Uz preporuku za izbor rasada koji će najbolje uspeti na vašoj terasi, cvećari će vam dati korisne savete kako da gajite biljke da bi bile zdrave, lepe i bokoraste.

Cveće je jedan od najlepših ukrasa svakog doma. Od proleća do jeseni razne cvetnice ukrašavaju terase i bašte, dajući im posebnu raskoš. Sam izbor cveća, njegovih boja i mirisa zavisi od ličnog ukusa. Neki imaju omiljeno cveće koje sade svake godine, dok drugi rado menjaju vrste rasada i eksperimentišu sa novim cvećem koje se pojavljuje na cvetnim pijacama. Svim ljubiteljima cveća savetujemo da prilikom kupovine rasada potraže savet od cvećara koje biljke će najbolje uspevati u domu.

Veoma je važno na kojoj poziciji se nalazi vaš balkon i koliko je izložen suncu. Poznato je da muškatle, verbene, petunije i margarete vole svetlost, i ukoliko je ima dovoljno, one su bujne i dobro napreduju. Za balkone koji su okrenuti ka istoku ili zapadu preporučuju se biljke kojima prija hladovina i senka. U tom slučaju dobar izbor su lepi jova, begonija ili fusija.

Kada saditi cveće

Pošto biljke najviše pogađaju nagle i velike klimatske promene, najbolje je da sa sadnjom krenete kada prođu mrazevi i vreme postane stabilno. Mnogi kraj marta smatraju idealnim trenutkom za sadnju. Osnovno pravilo je da cveće čuvate od izuzetno niskih temperatura, suše, jakog vetra i previše vlage.

Foto: Foto: pexels.com

Odstranite žute listove i uvele delove

Potrebno je da redovno kidate požutele i uvele listove, kao i da odstranite suve ili polomljene delove biljke. Na taj način sprečićete razvoj gljivica i bakterija, od kojih vaše cveće može da oboli. Svakodnevno posmatrajte cveće i blagovremeno odstranite svaki uveo deo. Najčešći razlog preranog opadanja listova i pojavljivanja tamnih ili svetlih fleka na njima su visoke temperature, jer se usled isparavanja gubi veliki deo vlage. Ako se na listovima pojave žute fleke, to je znak da zemljištu nedostaju hranljivi sastojci i u tom slučaju treba ga prihraniti. Ako primetite ove promene i vidite da vaša biljka boluje, zatražite savet od cvećara kako da ga oporavite.

Zdravo i bujno cveće

Da bi cveće bilo što bokorastije i lepše, neophodno je da ga negujete na adekvatan način. Prilikom kupovine rasada raspitajte se koliko vlage mu je potrebno, koja temperatura mu pogoduje i koju vrstu zemlje da koristite. Ako ste odlučili da sadite različite biljke u istoj žardinjeri, pažljivo ih kombinujete da bi se lepo razvijale. One treba da budu slične visine, ali i da imaju iste potrebe za vlagom i suncem. Nemojte saditi previše biljaka u jednoj žardinjeri, da ne bi gušile jedna drugu. Koliko god da želite šarenu i cvetnu terasu, vodite računa o tome da svaka biljka ima dovoljno prostora, ali i da se njihove potrebe, kada je u pitanju gajenje, slažu.

Foto: Shutterstock

 

Pravilna sadnja

Da bi cveće bilo zdravo, važno je da se zasadi na pravilan način. Uvek probušite saksiju ili žardinjeru, da bi suvišna voda mogla da otiče. Na dno stavite sloj od par centimetara drenaže, za to možete koristiti kamenčiće. Oni će pomoći da se višak vode ocedi i sprečiti da koren oboli. Preko drenaže stavite zemlju i zasadite biljku u centar saksije. Pošto će se zemlja s vremenom malo sleći, nemojte preduboko saditi cvet. Zemlju oko korena nemojte nabijati, jer ćete na taj način istisnuti sav vazduh. Raspitajte i se koji supstrat odgovara biljkama koje ste zasadili.

Zalivanje i đubrenje cveća

Za rast cveća važno je da ima upravo onoliko vlage koliko vrsti koju ste izabrali prija. Ako je previše vlage ili ukoliko ona nedostaje, cveće će patiti. Iz tog razloga, pre svakog zalivanja, proverite da li je zemlja oko korena biljke vlažna. Ukoliko jeste, preskočite zalivanje jer nije dobro da zemlja bude puna vode, pošto će biljka u tom slučaju istrunuti. Kada dodajete đubrivo, prvo zalijte zemlju oko korena biljke, pa tek onda pođubrite.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija