• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.06.2022

14:51

OD STARIH FLAŠA DO UMETNIČKIH DELA! Iskoristite plastičnu i staklenu ambalažu i napravite VAZE ili UKRASE!

Printscreen You Tube

Ljubav

OD STARIH FLAŠA DO UMETNIČKIH DELA! Iskoristite plastičnu i staklenu ambalažu i napravite VAZE ili UKRASE!

Podeli vest

Iskorišćene staklene i platične flaše često završe na smetlištima i divljim deponijama. Malo je onih koji ih odlažu u posebne kontejnere ili ih recikliraju

Pre nego što odlučite da bacite korišćene flaše dobro razmislite da li bi mogli da ih uz malo mašte prefarbate i iskoristite kao držače, vaze ili ukrase.

Sve što vam je potrebno jeste akrilna boja, četkice, osmeh i dobro raspoloženje i magija može da počne! 

Ako želite duži učinak, iskoristite lak za fiksiranje boje i sodu bikarbonu.

Pranje i priprema:

Izaberite nekoliko posuda flaša, plastičnih ili staklenih operite ih toplom vodom i očistite od eventualnih nalepnica i ostataka lepka.

Radi boljeg prianjanja boja, posude možete sa fino granulisanim papirom (šmirgla papirom) išmirglati, ali ovaj korak nije obavezan.

Foto: Printscreen You Tube

Cvetići

Osmislite dezen, boje i šare. Ukoliko ste nesigurni, prvo grafitnom olovkom na posudi iscrtajte šablon po kom ćete zatim nanosite boje. Prednost ovog projekta je što možete da birate jarke, razigrane nijanse i eksperimentišete bez straha da ćete uništi vredan predmet.

Izaberite i nabavite osnovne akrilne boje i dodavanjem male količine tempera, koje većina ima u kući, možete da prilagođavate njihove nijanse i sami kreirate nove boje. Akrilne boje su idealne za razonodu i razne kućne uradi sam projekte.

Farbanje:

Nanesite sloj po sloj boje, vodeći računa o sušenju. Zavisno od vrste materijala koji farbate biće vam potrebno nekoliko slojeva da dobijete željenu nijansu i strukturu.

Ukoliko akrilnim bojama dodate sodu bikarbonu vaše posude će izgledati kao da su izrađene od čvršćih materijala poput cementa ili terakote. Što više sode bikarbone dodate više ćete uticati na strukturu ambalaže. Imajte u vidu da će i smesa postati gušća i da će biti malo teža za nanošenje.

Takođe, možete koristiti i kreda boje. Bilo je potrebno manje slojeva za farbanje plastičnih posuda ovom vrstom boja u odnosu na akrilne.

Koristite tanke četkice ili specijalne flomastere za nanošenje detalja.

Uvek koristite lepljivu traku ukoliko želite uredno da nanesete više boja.

Zlatne i specifične sjajne boje dodatno će istaći posude i dati im skuplji i elegantniji izgled.

Foto: Printscreen You Tube

Zaštita:

Nakon nanošenja svih slojeva, kako biste zaštitili vaš crtež od spiranja i dejstva vode, nanesite fiksativ. Najlakše i najbrže bi bilo da bude u spreju.

Šire posude možete koristiti kao saksije, a manje kao vaze za cveće ili posude za držanje olovaka, drugog školskog pribora ili recimo u kupatilima za odlaganje četkica za zube. Smestite ih pojedinačno ili u grupama, na vaše omiljene police. Na fotografijama možete videti naš izbor boja i ideje za dekoraciju.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija