• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.06.2022

19:25

KAKO OČISTITI MAŠINU ZA SUDOVE? Uz ove trikove će trajati duže i neće se kvariti!

pexels.com

Ljubav

KAKO OČISTITI MAŠINU ZA SUDOVE? Uz ove trikove će trajati duže i neće se kvariti!

Podeli vest

U teoriji, mašina za suđe bi sama trebalo da se čisti. Međutim, vremenom se ostaci hrane, masnoće, deterdženta i kamenca nakupe u filteru i unutrašnjosti mašine. A to može dovesti do neprijatnog mirisa u mašini, ali i ostaci mogu ostaviti fleke na posuđu. Drugim rečima, ako ne čistite mašinu, ona neće moći da dobro opere suđe i ne samo to – ostaci hrane mogu dovesti i do kvara aparata

Kao i kod većine stvari, redovno održavanje olakšava posao, ali postoje neki preventivni koraci koje možete da uradite kako biste održavali čistu unutrašnjost mašine. Koristite kvalitetan deterdžent za posuđe, koji pomaže u ispiranju naslaga i masnoća. Ako imate tvrdu vodu, razmislite o tome da ugradite omekšivač vode za celu kuću ili jednostavnije – dodajte so u mašinu kako biste sprečili pojavu fleka od kamenca.

Koliko često je neophodno da čistimo mašinu za suđe?

Zavisi od toga koliko je koristite. Međutim, postoje svakodnevne, nedeljne i mesečne navike, koje će vam pomoći u održavanju.

Svaki dan – uklonite vidljive ostatke hrane

Jednom nedeljno – obrišite vrata, gumu i izvadite i očistite filter

Jednom mesečno – dubinski očistite unutrašnjost

Po potrebi – očistite spoljašnjost, ivice i unutrašnjost od kapljica i fleka.

Da li smete da perete unutrašnjost mašine za suđe sredstvima sa izbeljivačem?

Ne, izbeljivač se ne preporučuje, naročito ako mašina za suđe ima unutrašnjost od nerđajućeg čelika. Mada, neki deterdženti sadrže izbeljivač, ali to su minimalne količine kako bi se uklonile mrlje od kafe i čaja sa šolja i drugog posuđa.

OPREZ! Nikada nemojte koristiti izbeljivač sa sirćetom – kombinacija ta dva sastojka može da stvori potencijalno smrtonosni gas hlor.

Foto: pexels.com

Mašina za sudove

Kako čistiti mašinu za suđe?

Koren većine problema sa mirisom obično su ostaci hrane u mašini. Nakon svakog ciklusa pranja, izvucite donju rešetku i ubrusom uklonite komadiće hrane kako biste sprečili neželjene mirise.

Za čišćenje vrata – odaberite vlažnu krpu ili sunđer kako biste obrisali ostatke hrane koji su se nakupili.

Za čišćenje gume na vratima – starom četkicom za zube pažljivo obrišite prljavštinu. Ako nema previše prljavštine, prebrišite gumu vlažnom krpom ili papirnim ubrusom.

Kako očistiti filter?

Ako filter nije čist, neće biti ni suđe ni ostatak mašine. Izvucite donju rešetku i izvadite ga, a ovo je korak po korak za čišćenje (Ako niste sigurni kako da izvadite filter, proverite uputstvo za upotrebu).

1. Uklonite filter i isperite ga toplom vodom.

2. Starom (mekanom) četkicom za zube istrljajte mrežicu i plastični okvir kako biste uklonili masnoću ili čestice u pukotinama. Zatim ga isperite.

3. Vratite filter na mesto.

4. Jednom mesečno dubinski očistite mašinu za suđe, a čišćenje filtera je najvažnije.

OPREZ: Proverite da li ste vratili filter na mesto. Nemojte koristiti mašinu za suđe ako filter nije dobro pričvršćen, jer možete ozbiljno da oštetite uređaj i izgubite garanciju.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija