• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

11.07.2022

08:47

KORISTITE KESE ZA PEČENJE? RAZMISLITE DVA PUTA! Nutricionistkinja otkriva da li je to baš najzdraviji izbor

Youtube Printscreen/Always Yummy!

Ljubav

KORISTITE KESE ZA PEČENJE? RAZMISLITE DVA PUTA! Nutricionistkinja otkriva da li je to baš najzdraviji izbor

Podeli vest

Nutricionistkinja Marija Đurković dala je svoje mišljenje o kesama za pečenje

Ukoliko ste ljubitelj mesa, sasvim je sigurno da ste ga makar jednom pekli u za to predviđenim kesama.

Međutim, da li ste ikada razmislili koliko je to zapravo zdrava varijanta pripreme hrane.

Svoje mišljenje o kesama za pečenje dala je nutricionistkinja Marija Đurković:

- Jedno istraživanje je pokazalo da prosečna osoba kroz hranu i piće nedeljno unese količinu plastike u težini jedne platne kartice.

Ova tema je u poslednje vreme vrlo aktuelna, pa se pokrenulo i pitanje koliko su bezbedna sva ona pomoćna sredstva koja se decenijama koriste u kuhinji, poput folija i kesa za pakovanje hrane, plastičnih posuda, kese za pečenje...

Imajući u vidu da se kesa sa hranom dodatno izlaže i toploti, sigurno je da ovaj način pečenja ne možemo smatrati baš najzdravijim izborom, što ste do sada mogli primetiti i po izostavljanju sa spiska zdravih načina pripreme hrane, koje često pominjem.

Foto: Shutterstock

piletina

Da li je kesa za pečenje mesa i povrća baš toliko štetna po zdravlje, to vam još uvek ne bih sa sigurnošću mogla reći, jer se istraživanja oko primene plastike u svrhu pripreme i čuvanja hrane sprovode i dalje, a predmet ispitivanja je stvarna štetnost otpuštenih nano čestica plastike po ljudsko zdravlje.

Što se tiče problema dioksina, toksičnog hemijskog jedinjenja koje se u vidu nusprodukta oslobađa prilikom zagrevanja i zamrzavanja plastike, utvrđeno je da su te količine male, mada ne i koliko su štetne za ljudski organizam.

Ono glavno je da ne postoje dokazi da dioksin utiče na razvoj kancera, kako neki tvrde.

Na osnovu svega toga možemo zaključiti da povremena upotreba kese za pečenje verovatno neće dovesti do posledica po zdravlje, ali da sasvim sigurno ne spada ni u zdrave načine pripreme - navodi nutricionistkinja i sumira za i protiv kesa:

ZA:

  • Ne zahteva dodavanje masnoće
  • Ne zadržava vlagu, pa je meso sočno i ispečeno u sopstvenom soku

PROTIV:

  • Istražuje se da li ove kese oslobađaju milijarde nano čestica plastike u dodiru sa hranom
  • Prilikom zagrevanja se oslobađa dioksin, koji ima toksično dejstvo

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dimitrije

pre 1 godinu

Da li se vi utrkujete sa drugim bezveznim časopisima u glupostima koje ste u stanju da objavite. Ono što vam nalupetaju kojekakvi prevaranti koji se predstavljaju kao "nutricionisti" (nek pokažu diplome jer u ovoj državi niko ne školuje takav kadar) je dovoljno pa čak i previše. Ova gospođa pored toga što nema pojma o hrani pokazuje potpuno nepoznavanje HEMIJE (svih grana) a najveći biser svih ovih prevaranata je korišćenje pojma "nano". Vratite ih u osnovnu školu ako su je uopšte završili da nauče nešto!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija