• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Zdravaiprava.com

29.07.2022

22:00

POSTOJI ŠEST NAČINA KAKO DA OJAČATE DEČJI IMUNITET! Pre odlaska na LETOVANJE uradite OVO!

Pixabay

Ljubav

POSTOJI ŠEST NAČINA KAKO DA OJAČATE DEČJI IMUNITET! Pre odlaska na LETOVANJE uradite OVO!

Podeli vest

Letovanja s decom su najlepša, ali ovo važi samo ako su vaši mališani zdravi

Roditelji pre svega, treba da povedu računa o tome da deca dovoljno spavaju zbog boljeg imuniteta. San je deci važan za odmor od dnevnih aktivnosti, ali i za rast. U snu se, naime, izlučuje hormon rasta, kao i različite komponente imunosistema. Za predškolsku decu, optimalno je da spavaju 10 sati, dok je starijoj neophodno između sedam i osam sati.

Mališanima treba obezbediti dovoljno fizičke aktivnosti i to najmanje pola sata dnevno. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije za decu uzrasta od pet do 17 godina je da imaju najmanje 60 minuta srednje do intenzivne fizičke aktivnosti u toku dana. Fizička aktivnost može da bude u vidu organizovanog sporta, ali i trčanja, vožnje bicikla ili plesa.

Foto: shutetterstock

Najzdraviji su sveže ceđeni sokovi

Ograničite im slatkiše

Deci treba dovoljno tečnosti, pre svega vode, zatim mleka i jogurta, koji su bogati kalcijumom, važnim za rast kostiju. Od sokova treba birati prirodne, najbolje sveže ceđenje, a izbegavati gazirane, jer oni sadrže veštačke zaslađivače.

Ograničite im slatkiše, jer šećeri deluju imunosupresivno, smanjujući broj leukocita i stvaranje antitela. Izbegavajte da im dajete brzu hranu, a pojačajte unos dobrih masnoća, naročito onih u maslinovom ulju i masnoj ribi.

Voće i povrće za imunitet

Za neke vrste voća i povrća dokazano je da podstiču funkciju imunosistema. To su jagode, crveni grejpfrut, borovnica, kajsija i banana, a od povrća paradajz, spanać, šargarepa, brokoli, tikva, crni i beli luk.

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija