• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

12.09.2022

09:17

NEŠTO ŠTO SVI RADE, MOŽE DRASTIČNO OŠTETITI VID! Opasnost se može javiti i na PLAŽI i na skijalištu, a evo o čemu je reč!

pexels.com

Ljubav

NEŠTO ŠTO SVI RADE, MOŽE DRASTIČNO OŠTETITI VID! Opasnost se može javiti i na PLAŽI i na skijalištu, a evo o čemu je reč!

Podeli vest

Gledanje u telefon, na plaži ili skijalištu, gde se sunce reflektuje o ekran, može drastično oštetiti vid

Svi znamo da ne treba da gledamo direktno u sunce. Međutim, prema lekarima, gledanje u telefon po sunčanom danu može biti jednako opasno za vaše oči.

Dva mlada pacijenta pretrpela su ozbiljno oštećenje mrežnjače, nakon što ih je uhvatio snažan odraz sunca, dok su gledali u ekran svog uređaja.

Mrežnjača je sloj tkiva u zadnjem delu oka, koji je najosetljiviji na svetlost. To je deo oka odgovoran za fine detalje vida, koji su nam potrebni za zadatke poput čitanja.

Oba pacijenta su bila sigurna da nisu gledali direktno u sunce, što je dovelo do zaključka da je odsjaj sunca, koji se odbija od njihovih telefona, odgovoran za oštećenje oka.

Dvadesetogodišnja neimenovana devojka koja je provela nekoliko sati na plaži, čitajući na svom mobilnom telefonu, ima dugotrajno oštećenje oka.

Takođe je ostala sa trajnim centralnim skotomom, slepom mrljom koja se javlja u centru nečijeg vida.

U međuvremenu, 30-godišnji neimenovani muškarac, koji je četiri sata čitao svoj tablet dok je bio na sunčanoj terasi skijališta, ostao je sa toliko oštećenim vidom, da nije mogao da vidi stvari iz daljine. Srećom, vid mu se kasnije potpuno oporavio.

Španski očni lekari pozvali su na veću svest o potencijalnim rizicima od indirektnog oštećenja očiju od sunca, pišu u časopisu "Journal of Medical Case Reports".

Foto: Shutterstock

mobilni telefon

Autori su pozvali na upotrebu naočara za sunce "sa odgovarajućim filterom", dok čitate u okruženjima "za koje se smatra da je sunčevo zračenje pojačano", kao što su na plaži ili blizu vode.

Skeniranje očiju dvojice pacijenata potvrdilo je da oboje imaju solarnu makulopatiju, stanje koje se obično izaziva direktnim gledanjem u sunce.

Ovo su prva dva slučaja solarne makulopatije uzrokovane sunčevom svetlošću, koja se reflektuje sa ekrana mobilnih uređaja, rekli su lekari.

Nijednom pacijentu nije dat nikakav tretman zbog oštećenja oka, ali u roku od samo dva meseca od incidenta, pacijenti su se potpuno oporavili.

Za pacijentkinju, neki simptomi su se poboljšali nakon pet meseci. Međutim, ostala je sa dugotrajnim skotomom na desnom oku.

Lekari su u svojim beleškama rekli da solarna makulopatija može postati bolja sama od sebe, pošto se oko leči iznutra ka spolja.

Međutim, ako je sunce oštetilo spoljašnju mrežnjaču pacijenta, kao u slučaju devojke, može ostati slepa tačka, u vidu.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija