• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.10.2022

18:33

TRKOM protiv RAKA DOJKE! Kancer je IZLEČIV u 90 odsto slučajeva - PREGLEDAJTE se!

Evropa Dona Srbija

Ljubav

TRKOM protiv RAKA DOJKE! Kancer je IZLEČIV u 90 odsto slučajeva - PREGLEDAJTE se!

Podeli vest

Srpski forum protiv raka dojke "Evropa Dona Srbija" je trkom za ozdravljenje na Adi Ciganliji obeležio međunarodni mesec borbe protiv raka dojke...

Trka protiv raka dojke pod sloganom "Za tebe, za mene, za sve nas" je jedinstven međunarodni događaj koji se održava u preko 150 gradova sveta u kome učestvuje nekoliko miliona ljudi. Cilj je podrška ženama koje se leče od raka dojke, kao i skretanje pažnje na značaj redovnih i preventivnih pregleda, jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja.

Foto: Evropa Dona Srbija

Učesnici trke su se dobro zabavili i skrenuli pažnju na važnost prevencije

Jasmina Lukić, iz Srpskog foruma protiv raka dojke "Evropa Dona Srbija" naglasila je da se više od 90 odsto pacijentkinja s rakom dojke se može izlečiti ukoliko se dijagnoza postavi u početnom stadijumu. Takođe je napomenula da je trka ukazala i na važnost fizičke aktivnosti u svim starosnim dobima jer, istraživanja pokazuju da fizička aktivnost utiče pozitivno na smanjenje rizika od raka dojke. Ukoliko ste fizički aktivni više od 30 minuta dnevno možete smanjiti rizik od raka dojke za 20 odsto, dok produžena neaktivnost može da poveća rizik od oboljevanja. Fizička aktivnost nije samo sport, već takođe i šetnja, vrtlarenje, aktivnost na poslu, kućni poslovi, ples, joga, veslanje itd.

Na ovoj manifestaciji je promovisano veslanje koje je se preporučuje kao prevencija limfedema ruke, a namenjeno pre svega ženama operisanim od raka dojke i skrenuta pažnja na važnost odaziva na skrining dijagnostiku u cilju ranog otkrivanja bolesti, a time i smanjenje smrtnosti žena od raka dojke.

Foto: Evropa Dona Srbija

Žene su podržale njihove jače polovine 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović-Batut", rak dojke predstavlja najčešći maligni tumor kod žena sa preko dva miliona novoobolelih, dok preko 685.000 njih premine od ove bolesti u svetu svake godine. U Srbiji je prema podacima iz 2020. godine od raka dojke obolelo 4.695 žena, što znači da se svaki dan dijagnostikuje 13 obolelih žena, dok je preminulo približno 1.700, što znači da svakog dana četiri žene izgube bitku sa ovom bolešću! Rak dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena. U poređenju sa drugim evropskim zemljama, Srbija se svrstava u grupu zеmаljа sа srеdnjim rizikоm оbоlеvаnjа od raka dojke, ali po smrtnosti nalazimo nа drugom mеstu u Evropi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija