• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

29.11.2022

20:00

VITAMINIMA protiv zime! Pripremite SMUTI od pomorandže, KISELI KUPUS sa mesom i CVEKLU iz tegle!

Shutterstock

Ljubav

VITAMINIMA protiv zime! Pripremite SMUTI od pomorandže, KISELI KUPUS sa mesom i CVEKLU iz tegle!

Podeli vest

Najkorisnije namirnice u ovom periodu su korenasto povrće poput cvekle i šargarepe, slatki i kiseli kupus, turšija i neizostavni citrusi...

Jesen i početak zimskog perioda vreme je kada je ponuda povrća i voća nešto skromnija, ali to ne znači da u onim namirnicama koje su nam dostupne ne možemo da pronađemo dragocene vitamine (i minerale). Među najkorisnijim, kako ističu nutricionisti, jesu korenasto povrće poput cvekle i šargarepe, kupus, slatki i posebno kiseli, turšija i neizostavni citrusi, kao najpopularniji izvor vitamina C. To ne znači da treba preskakati brokoli ili jabuke, već da navedene namirnice treba jesti što češće. Osim što ćete pažljivo birati šta vam je na meniju, da biste ostali zdravi, potrudite se da spavate dovoljno, kao i da budete fizički aktivni. 

Foto: Shutterstock

Citrusi odložu starenje, čuvaju tkiva, jačaju krvne sudove

Semenke i začini

Važan dodatak voću i povrću koje jedemo tokom hladnih dana su semenke, orašasti plodovi i začini. Recimo, umesto suplemenata cinka, najbolje je jesti ga u prirodnom obliku - orasima. U jela koja pripremate što češće dodajte crni biber, kurkumu, beli luk i đumbir, moćna sredstva za borbu protiv virusa. 

Citrusi 

Limun, pomorandža, grejpfrut i mandarina obiluju vitaminom C, E, K, a tu su i vitamini B grupe, kao i minerali kalcijum, magnezijum, cink, kalijum, koji je, između ostalog, zaslužan za dobar rad srca, fosfor, gvožđe, cink, bakar. Osim što osvežavaju mogu i da odlože starenje, čuvaju tkiva, jačaju krvne sudove, kožu čine mekšom, a obilje antioksidanasa u citrusima ili agrumima vrlo uspešno jača imunitet. Mada je njihov najpoznatiji sastojak, vitamin C, sinonim za sprečavanje i lečenje prehlade i gripa, on takođe uravnotežuje nivo holesterola, doprinosi čvrstini kostiju i zuba, a važan je i za zdravlje pluća i dobar vid.

Foto: Shutterstock

Cvekla je prirodni "lek" za imunitet

Cvekla

Kod cvekle je najprisutniji vitamin C, te vitamini B1 i B2, kao i vitamin koji se vrlo retko može naći u biljnim namirnicama, a to je B12. Ova namirnica sadrži i gvožđe, kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor, magnezijum, mangan, jod, bakar, fluor, sumpor, brom, litijum i stroncijum. Koren cvekle bogat je ugljenim hidratima, naročito saharozom, prirodan je "lek" za imunitet, krvnu sliku, rad creva, normalizuje krvni pritisak, leči anemiju i povišen holesterol.

Foto: printscreen

Kiseli kupus je nutritivno bogatiji od svežeg 

Kupus

Kupus je izuzetan izvor vitamina C, obiluje hranljivim vlaknima, a sadrži i magnezijum, kalcijum, mangan, folate, vitamine A, B1, B2 i B6, kalijum, omega-3 masne kiseline, kao i fitohemikalije indol i sulforafan. Efikasan je u lečenju čira na želucu, čisti organizam od toksina, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, pomaže kod reumatizma i problema sa kožom. Kupus je, inače, jedna od retkih namirnica koja je zdravija kisela nego sveža, jer ima veću nutritivnu vrednost, pre svega probiotskih bakterija. 

Foto: Shutterstock

TŠargarepa je idealna kod problema sa cirkulacijom, visokim krvnim pritiskom, varenjem

Šargarepa

Šargarepa sadrži beta-karoten, mnoštvo vitamina, kao što su A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K, kao i minerale kalijum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor. Predstavlja izvor ugljenih hidrata i vlakana. Poseduje i mnoga blagotvorna svojstva, idealna je kod problema sa cirkulacijom, visokim krvnim pritiskom, kardiovaskularnim oboljenjima, varenjem, konstipacijom, dijarejom, karijesom.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Smuti od jabuke, šargarepe i pomorandže

Smuti za dobro jutro

Sastojci: jabuka, šargarepa, prstohvat đumbira i kurkume, sok od pola limuna, sok od pola pomorandže, šaka smrznutih malina (opciono), šolja vode.
Priprema:
Pomešajte sve sastojke, pa ih blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Servirajte i uživajte.

Foto: Shutterstock

Kiseli kupus sa mesom

Kiseli kupus sa suvim mesom

Sastojci: 0,5 kg kiselog kupusa, crni luk, jabuka (opciono), 50 g dimljene slanine, par suvih, dimljenih kobasica, kašika bobica kleke, biber po ukusu, 2 čaše soka od jabuke ili bujona. 
Priprema:
Propržite crni luk, dodajte kobasice i slaninu i propržite ih nakratko. Dodajte potom kupus, kleku, jabuke iseckane na kockice i sok od jabuke i začine po ukusu. Jelo se krčka oko 35 minuta na laganoj vatri, dok kupus ne porumeni. Napomena: ako nemate bobice kleke, možete ih zameniti suvim šljivama. 

Foto: Shutterstock

Kisela i zdrava turšija

Cvekla i šargarepa iz tegle 

Sastojci: 2 cvekle, manja, bebi-šargarepa, sveža čili paprika ili nekoliko čenova belog luka, šolja kvalitetnog sirćeta, četvrtina šolje smeđeg šećera, list lovora, pola kašičice bibera, so. 
Priprema:
Operite, oljuštite i tanko isecite cveklu i šargarepu. Stavite ih u teglu. U šerpu stavite sirće, čili, šećer, biber i lovorov list i ostavite da provri. Cveklu i šargarepu prelijte vrelim sirćetom i začinima i dobro zatvorite teglu. Držite na tamnom, hladnom mestu. Rok trajanja je mesec dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija