• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.02.2023

13:45

SA RAKOM NISTE SAME! Otvoren Nacionalni centar za podršku ženama!

Shutterstock

Ljubav

SA RAKOM NISTE SAME! Otvoren Nacionalni centar za podršku ženama!

Podeli vest

Prvi Nacionalni centar za podršku i edukaciju obolelim od raka dojke i raka grlića materice otvoren je u Beogradu, kao kruna rada Ženskog centra Milica

Prvi Nacionalni centar za podršku i edukaciju obolelim od raka dojke i raka grlića materice otvoren je u Beogradu u prostorijama Doma zdravlja Stari grad na Topličinom Vencu, povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka. To je rezultat dugogodišnjeg rada i posvećenosti Ženskog centra Milica i podrške od strane zdravstvenih profesionalaca, institucija i društveno odgovornih kompanija i pojedinaca koji su imali sluha da prepoznaju ovaj značajan projekat posvećen ženama koje prolaze težak put do izlečenja, saopšteno je iz ovog udruženja.

Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra Milica istakla je da je Nacionalni centar kruna trinaestogodišnjeg kontinuiranog rada ovog udruženja.

- Tokom svih ovih godina edukovali smo se i napredovali, boreći se da kvalitet naših usluga prema korisnicama bude bolji i profesionalniji. Poseban akcenat u našem radu stavili smo na zastupanje potreba pacijentkinja i razvijanje partnerstva sa stručnjacima. Naš konsultativni tim - Stručno veće, čini 13 eksperata iz oblasti onkologije, koji su velika podrška našem radu i inicijativama.

Foto: Shutterstock

Centar je namenjen pacijentkinjama i članovima njihovih porodica

Takođe, podršku inicijativama i veliku ulogu u edukaciji imaju i članovi UMOS-a, kaže Bondžić.

Osim pacijentkinjama i članovima njihovih porodica, ovaj Centar će biti i velika podrška zdravstvenom sistemu koji veoma često ne može da odgovori na pravi način potrebama onkoloških pacijenata vezanih za informisanje i podršku kroz proces lečenja.

Bondžić je naglasila da je za održivost Nacionalnog centra izuzetno važna podrška predstavnika državnih institucija, koja svakako postoji, ali u narednom periodu treba da se razvija u partnerski odnos radi unapređenja kvaliteta lečenja i života onkoloških pacijenata.

Besplatna telefonska podrška

Prva faza Nacionalnog centra odnosi se na pružanje iskustvene pomoći i podrške putem besplatne telefonske linije 0800 40 40 40 i lično u centru od strane edukovanih iskustvenih konsultatorki, žena koje su završile svoje lečenje i edukaciju  iz oblasti onkologije od strane stručnjaka, članova UMOS-a. Ove heroine koje će raditi sa ženama i članovima njihove porodica, prošle su i obuku iz oblasti komunikologije i rad sa psihoterapeutima kako bi što kvalitetnije pružile podršku novoobolelima i članovima njihovih porodica dok prolaze kroz proces lečenja.

Foto: Shutterstock

Zakazivanje dolaska u centar odvijaće se preko Doma zdravlja Stari grad

Pored besplatne telefonske podrške, radnim danom od 10-14 h, moći će i lično da se dođe u centar. Zakazivanje dolaska u centar odvijaće se kroz komunikaciju sa lekarima Doma zdravlja Stari grad i na telefon 0606612672, kako bi se očuvala privatnost žena i članova porodica kojima je podrška potrebna. Na zaštiti osetljivih podataka pacijentkinja se ozbiljno radilo u saradnji sa advokatskom kancelarijom specijaliziranom za tu vrstu delatnosti, pod čijim mentorstvom će centar biti tokom svog rada.

Ženski centar Milica ima potpisan Memorandum o saradnji i sa preventivnim centrom Doma zdravlja Stari grad sa kojim će sprovoditi i edukacije o važnosti redovnih pregleda i obuke samopregleda.

- U budućnosti očekujemo da se ovaj projekat, kao primer dobre prakse i saradnje, implementira i u  druga mesta izvan Beograda, prvenstveno u mestima gde su naše umrežene članice, a među njima su Subotica, Vranje, Arilje, Vrnjačka Banja i Kragujevac. Naravno, preduslov za tako nešto jeste edukacija, zato je naredna faza rada Nacionalnog centra formiranje Akademije za iskustvene konsultatorke i terenske saradnike kroz koju će proći članice udruženja iz ovih gradova, a to ćemo raditi kao i do sada, u partnerstvu sa strukom i državnim institucijama - naglasila je Vesna Bondžić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija