• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.02.2023

17:55

PONOVO PRETI GRIP! Imunolog podseća da je prevencija najbolja zaštita!

Shutterstock

Ljubav

PONOVO PRETI GRIP! Imunolog podseća da je prevencija najbolja zaštita!

Podeli vest

Često se zaboravlja da su gripom ugrožena deca, kao i osobe starije životne dobi, hronični bolesnici, dijabetičari, osobe sa oslabljenim imunitetom...

Paralelno sa pandemijom korone koja još uvek traje i širenja novih varijanti SARS-CoV-2 virusa, kao i ponovne pojave malih boginja i preteće epidemije, dešava se još jedna epidemija koja prolazi relativno neprimećeno, epidemija gripa. Kao što se i očekivalo posle blage prošlogodišnje sezone, ovogodišnja sezona gripa je teža, sa ranijim početkom i većim brojem obolelih, naročito onih sa težim kliničkom slikom. Prof. dr Miloš Marković sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu podseća da je najbolja prevencija - vakcinacija

Foto: Shutterstock

Vakcinišite se, posebno ako pripadate ugroženim grupama

Kod nas je zabeležen povećan broj slučajeva gripa poslednjih nedelja, a kako su deca glavni  rezervoar virusa i njegovi su najveći prenosioci, postoji mogućnost da sa povratkom dece u škole dođe do značajnog povećanja broja obolelih u nedeljama koja dolaze.

Vakcinacija još uvek ima smisla 

U svetu i kod nas

U prilog tome da dešava se još jedna epidemija govori i činjenica da je u SAD do sada zabeležen rekordan broj hospitalizacija usled gripa u poslednjih 10 godina. I u mnogim zemljama Evrope prisutna je visoka aktivnost virusa gripa, a i kod nas je zabeležen povećan broj slučajeva gripa poslednjih nedelja. 

- Imajući u vidu da je najbolja prevencija gripa vakcinacija, a s obzirom na činjenicu da većina ljudi napravi zaštitne nivoe antitela već u roku dve do četiri nedelje od primanja vakcine protiv gripa, još uvek ima smisla da se ljudi vakcinišu protiv gripa, naročito u svetlu mogućeg pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji zbog povratka dece u škole posle zimskog raspusta - navodi prof. dr Miloš Marković.

Ova se preporuka odnosi pre svega na one osobe koje su pod povećanim rizikom da razviju težu formu bolesti i komplikacije ako dobiju grip, kao što osobe starije životne dobi (preko 65 godina), hronični bolesnici sa srčanim, plućnim i drugim oboljenjima, dijabetičari, osobe sa oslabljenim imunitetom i mnogi drugi. Ali pošto i one osobe koje ne pripadaju ovim rizičnim kategorijama mogu da razviju tešku kliničku sliku i komplikacije u slučaju obolevanja, preporuka je da se svi vakcinišu.

Foto: Freepik.com

Od gripa, nažalost, umiru i deca

- Često se zaboravlja da su gripom ugrožena i deca, a koliko grip može da bude opasan u pedijatrijskoj populaciji govori i činjenica da se preko 50 odsto svih hospitalizacija u Australiji odnosilo na decu mlađu od 16 godina i da je samo ove sezone u Americi umrlo 85-oro dece od gripa od kojih mnoga nisu imala pridružene bolesti. Dakle, grip je među nama, sezona i dalje traje i još uvek nije kasno da se svi ljudi, uključujući tu i decu, vakcinišu - poručuje doktor. 

Vakcinacija protiv gripa za rizične kategorije stanovništva je obuhvaćena Nacionalnim programom
imunizacije. Za stanovništvo koje nije obuhvaćeno programom, vakcina je dostupna u apotekama ili se može primiti u privatnim medicinskim ustanovama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šok! Zelenski ovo nije očekivao! Stigle loše vesti iz Amerike! Prvo se radovao kao malo dete, a sad...
Planeta

Šok! Zelenski ovo nije očekivao! Stigle loše vesti iz Amerike! Prvo se radovao kao malo dete, a sad...

SAD će poslati još "patriot" projektila Ukrajini i potrošiće šest milijardi dolara za jačanje domaće proizvodnje oružja za podršku Kijevu, pošto administracija Džozefa Bajdena počinje da deli sredstva koja je Kongres odobrio ranije ove nedelje. Ministar odbrane Lojd Ostin, SiKju Braun, šef Združenog generalštaba, saopštili su da će dodatni paket od šest milijardi dolara obezbediti vojnu pomoć od američkih odbrambenih kompanija, što znači da će biti potrebno više vremena da stigne do Ukrajine, ali bi trebalo da ojača njenu odbranu na duže, objašnjava "Fajnenšel tajms".

30.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija