• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.02.2023

14:05

REŠITE se BOLA u VRATU! Isprobajte moć vežbi, toplote i pritiska!

Shutterstock

Ljubav

REŠITE se BOLA u VRATU! Isprobajte moć vežbi, toplote i pritiska!

Podeli vest

Iako spondiloza može da nastane zbog dugog sedenja i rada za kompjuterom ili drugom mašinom, u osnovi tegoba je proces starenja kičmenog stuba...

Većina nekad spava u nezgodnom položaju, predugo sedi ispred kompjutera ili dugo ćaska telefonom sa slušalicom stegnutom između uha i ramena, a cena je bolna ukočenost vrata i ramena. Tu je i vratna (cervikalna) spondiloza, stanje koje starenjem postaje nečija svakodnevica, a neretko ljudi već na sredini četrdesetih počinju da se muče s bolovima u vratu, glavoboljama, vrtoglavicama... Antiinflamatorni lekovi, naravno, mogu da pomognu, ali postoje i drugi, prirodni načini da se ublaži ova napetost.

Lečite toplotom

Toplota pomaže da se ublaži bol, umire mišići, smanji ukočenost zglobova i ubrza izlečenje. Možete koristiti jastuče koje zagreva, podešeno na nizak stepen grejanja, termofor ili lampu sa infracrvenim svetlom. Ili se jednostavno istuširajte ili okupajte u vrućoj vodi.

Foto: Shutterstock

Osim toplih obloga pomažu i kupke

Šta je vratna spondiloza?

Vratna spondiloza je stanje do kog dolazi zbog promena na pršljenskim telima vratne kičme, na kojima se talože fibrinske naslage, takozvani osteofiti, koje vremenom okoštavaju. S procesom starenja smanjuje se prostor između dva pršljena, dolazi do degeneracije diskusa pa pojedina pršljenska tela naležu jedno na drugo, izazivajući razne simptome i tegobe. Zanimljivo je da iako je krivina vratnih pršljenova prirodna, s godinama čovek pravi „grbicu” i na torakalnom delu kičme i „padaju” ramena, a ovo se događa kod osoba koje u mlađim danima nisu bile dovoljno fizički aktivne i nisu vodile računa o svojoj kičmi.

Tople, vlažne obloge takođe smanjuju mišićnu napetost. Napravite oblogu za vrat potapanjem peškira u vruću (ne u ključalu) vodu. Presavijte peškir i dobro ga iscedite, ispravite ga i stavite na zadnju stranu vrata i ramena. Zatim prekrijte mokar peškir suvim i držite ih tu deset minuta. Za lako i brzo olakšanje samo podesite fen za kosu na toplo duvanje i usmerite ga da duva u vaš vrat, piše reader's digest.

Primenite malo pritiska

Probajte ovaj jednostavan trik: palcem ili vrhovima prstiju tri minuta neprestano pritiskajte bolnu tačku na svom vratu. To bi trebalo da vam značajno ublaži bol.

Nežna masaža može da učini čuda kod bola u vratu i ramenima. Stavite prste svoje leve ruke na desnu stranu vrata odmah ispod korena potiljka i masirajte mišiće pokretom nadole, prema lopaticama, onoliko dugo koliko vam to prija, te ponovite na drugoj strani. Upotreba ulja za masiranje ili losiona kome ste dodali nekoliko kapi ulja od lavande ili zdravca pojačaće umirujuće efekte.

Vežbe za bolju pokretljivost

Ovaj zdravstveni problem u velikoj meri može sprečiti ukoliko se redovno rade vežbe za vrat i uopšte kičmu.

Foto: Shutterstock

Vežbe održavaju vratne pršljenove pokretljivim 

* Opustite mišiće vrata i pustite da vam se glava nagne na levu stranu dokle god je to moguće bez podizanja ramena. Zadržite je u tom položaju 10 sekundi, vratite je, pa je lagano nagnite nadesno. Na sličan način nagnite glavu napred i unazad. Sve ponovite četiri puta.

* Opustite ramena, pa ih podignite uvis kao kod gesta "ne znam" trudeći se da se ramenima "dohvatite" uši. Zadržite ramena u tom položaju dok traje udah i vratite ih u prethodni zajedno sa izdahom. Vežbu ponovite šest puta.

* Podignite levu ruku i savijte je iza glave tako da njena šaka dodiruje desnu lopaticu. Desnu ruku savijte iza leđa tako da njena šaka dodiruje levu lopaticu. Zadržite se u ovom položaju nekoliko sekundi, opustite ruke pored tela, te promenite stranu. Sve ponovite četiri do šest puta.

* Zauzmite četvoronožni položaj sa kolenima razmaknutim u širini kukova. Izvijte leđa i vrat nagore, tegleći se kao što to radi mačka. Zadržite se nekoliko sekundi dok traje udah, te izvijte leđa u nadole. Vežbu ponovite šest puta.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija