• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

23.02.2023

22:20

EKSPERTI SAVETUJU! 3 razloga da se ne umivate ujutru - evo zašto je važnije noćno pranje lica!

Ljubav

EKSPERTI SAVETUJU! 3 razloga da se ne umivate ujutru - evo zašto je važnije noćno pranje lica!

Podeli vest

Tokom dana se nakupi mnogo više nečistoće, pa je umivanje uveče značajnije nego ujutru.

Šta prvo uradite kada ustanete ujutru? Većina ima rutinu koja nam pomaže da započnemo dan, možda perete zube, kuvate kafu, vežbate ili uskačete pod tuš. Ali ako je pranje lica na toj jutarnjoj listi obaveza, možda biste želeli da ponovo razmislite.

Iako jedni ljudi ne mogu da zamisle da izađu iz kuće, bez da su makar "poprskali oči", drugi smatraju da čak ni za tim, nema potrebe.

Best Life je pitao stručnjake, dermatologa, dermatološku sestru i estetičara, kakva su njihova osećanja o pranju lica uopšte i da li je zaista neophodno da umite lice ujutru.

1. Pranje lica može da ga isuši.

Dok sva tri stručnjaka sa kojima su razgovarali kažu da možete da operete lice ujutru (jedan je to čak nazvao "neophodnim"), među njima je bilo nekih neslaganja i ako vam se koža lako suši, neki kažu da biste možda želeli da preskočite to jutarnje pranje.

- Iako dermatolozi često govore o umivanju lica dva puta dnevno, ne moraju svi to da rade - kaže dermatolog Dastin Portela i dodaje:

- Svaki put kada očistite lice, uklonićete neka od prirodnih ulja koja proizvodi vaša koža. Iz tog razloga, pojedinci sa suvom ili osetljivom kožom mogu imati koristi od preskakanja jutarnjeg pranja.
Ali da li on ujutro umiva lice? 

- Umivanje ujutru sredstvom za čišćenje može biti opciono, ali to je praksa koju obično koristim - priznaje Portela.

Bez obzira da li ujutru umivate lice ili ne, svakako nemojte to raditi pod tušem, kaže poznati estetičar Tejlor Vorden.

- Vrela voda koja udari u lice može da pokida kapilare i isušuje kožu - upozorava ona.

Foto: Shutterstock

umivanje

2. Umivanje lica noću je važnije.

- Ako ste poput mnogih ljudi, dovoljno je teško raditi sve stvari koje treba da radite svaki dan, čak i jednom, a kamoli dvaput. A ako ćete da perete lice samo jednom dnevno, to bi trebalo da bude noću - kaže Portela i nastavlja:

- U većini slučajeva, kraj dana je vreme kada treba da očistite lice, jer ste tada bili više izloženi prljavštini i zagađenju tokom perioda od 16-18 sati. Šest do osam sati koje provedete u krevetu ne izlaže vašu kožu mnogo.

Dermatološka sestra Dženifer Edvards dodaje da "Pre spavanja, pranjem lica uklanjate šminku, višak ulja, bakterije i zagađivače životne sredine, koji mogu da zapuše pore. Noćno pranje je posebno važno, priprema vašu kožu za negu kože protiv starenja.

3. Bolje je obratiti pažnju na kožu, a ne na sat.

Umesto da sledimo strogo pravilo u koje doba dana treba da operete lice, stručnjaci navode da treba da prilagodimo rutinu nege kože sopstvenim potrebama.

- Ako imate prljav posao ili se bavite atletikom, možda će vam biti od pomoći da koristite maramicu za čišćenje nakon posla ili sporta, da biste uklonili deo prljavštine i znoja koji nakupljate ako niste u mogućnosti da odmah operete lice - kaže Portela.

Vorden, koja savetuje svoje klijente da operu lice posle vežbanja i pre spavanja, dodaje:

- Uvek volim da dodatno operem lice nakon izlaska iz aviona.

Bez obzira kada to uradite, Portela naglašava da zaista treba da umivate lice svaki dan.

- Preporučujem da operete kožu najmanje jednom dnevno. Ako koristite nežno sredstvo za čišćenje, nećete zaista poremetiti mikrobiom kože. Uklanjanje malo tog viška ulja može pomoći da se smanji rizik od problema, kao što su seboroični dermatitis i potencijalno rozacea.

Bez obzira u koje doba dana perete lice, nemojte koristiti toplu vodu.

Postoji jedna stvar oko koje se sva tri stručnjaka slažu: Nikada, nikada ne umijte lice toplom vodom.

- Topla voda može više oštetiti vašu kožnu barijeru i može vas brže isušiti - kaže Portela.

- Uvek operite lice mlakom vodom i vrhovima prstiju - preporučuje Edvards, koji nije ljubitelj umivanja i dodaje:

- Vruća voda i abrazivne krpe mogu iritirati i isušiti kožu.

A kada govorimo o vrhovima prstiju, Vorden, koji je već upozorio da ne koristite toplu vodu na licu pod tušem, ima još jedan (vruć!) savet o tome šta treba da uradite pre nego što operete lice:

- Prvo operite ruke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija