• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.03.2023

14:05

TIHA INFEKCIJA IZAZIVA NEPLODNOST! Simptomi mogu da izaostanu, prisutna je kod muškaraca i žena

Freepik.com

Ljubav

TIHA INFEKCIJA IZAZIVA NEPLODNOST! Simptomi mogu da izaostanu, prisutna je kod muškaraca i žena

Podeli vest

Genitalna ureaplazma je najmanja bakterija koja može uzrokovati sterilitet kod muškaraca i žena, a opasna je i u trudnoći.

Genitalna ureaplazma, ureaplasma urealyticum i ureaplasma parvum, je vrsta mikroorganizma iz porodice mikoplazmi. One uzrokuju određene genitalne infekcije koje se uglavnom prenose seksualnim putem mogu da utiču na neplodnost kako kod muškaraca, tako i kod žena. Problem je u tome što su ovo "tihe" bakterije koje često mogu da ostanu neprimećene što najviše i utiče na pojavu steriliteta.

Foto: Shutterstock

Oko 70 odsto seksualno aktivnih odraslih je domaćin neke od ovih bakterija. Međutim, kada dođe do značajnijeg razmnožavanja, mogu nastati problemi, kao što je zapaljenje male karlice, uretritis i gubitak trudnoće.

Šta je ureaplazma?

Ureaplazma se pre svega prenosi polnimo odnosom. Seksualni partneri mogu, ne znajući, uvek iznova prenositi infekciju jedno drugom. Infekcija se obično dešava kod mlađih žena, onih koje imaju višestruke partnere i koje koriste oralnu kontracepciju umesto kondoma.

Uglavnom nema simptoma prisutnosti ureaplazme, ali ove bakterije mogu postati uzročnici infekcije u slučaju oslabljenja imuno sistema. S obzirom da infekcije ureaplazmom obično prolaze bez simptoma, vremenom mogu dovesti do problema sa sterilitetom, uključujući bolest jajovoda (tube uterine) i ponavljanje spontanih pobačaja kod žena.

Infekcija jajovoda ureaplazmom se moze završiti suzavanjem jajovoda, čineći ga poptuno nefunkcionalnim. Kod muskaraca utiče na smanjenu pokretljivost i brojnost spermatozoida. Utvrđeno je da se bakterija prilepljuje uz spermu i blokira oplođenje.

Foto: Shutterstock

Češće se javlja kod žena

Studija je otkrila da se Ureaplasma urealyticum češće viđa kod žena sa neobjašnjivom neplodnošću. Kao rezultat toga, autori sugerišu da u takvim slučajevima treba da se uradi test na pomenutu bakteriju. Infekcije genitalnog trakta može da uzrokuje 15 odsto svih slučajeva muške neplodnosti, ali nije za sve "kriva" ureaplazma. Mnogi od njih su posledica polno prenosivih infekcija, kao što su hlamidija i gonoreja, navodi se u MedicalNewsToday.

Kao što je navedeno simptomi mogu da budu izostavljeni, a ukoliko se jave oni su sledeći, prema Healthline.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija