• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.03.2023

16:30

OVO POVRĆE JE NAJZDRAVIJE JESTI KUVANO!

Shutterstock

Ljubav

OVO POVRĆE JE NAJZDRAVIJE JESTI KUVANO!

Podeli vest

Benefiti povrća kao što su paradajz, šargarepe, crvene paprike i spanać se mogu bolje istaći nakon kuvanja.

Sirova ishrana je postala veliki trend proteklih nekoliko godina, jer mnogi veruju da termičko obrađivanje pohedinih namirnica uništava njihove vitamine. Ipak, mnoge studije sprovedene nakon popularizacije sirove ishrane su pokazale da određena hrana ima više dobrobiti za zdravlje tek nakon kuvanja.

Foto: Shutterstock

Osim što pomaže kod unošenja svih neophodnih vitamina, kuvano povrće može imati više opcija spremanja i pomaže u lakšem varenju. Sledeći put, umesto sirovog, bolje je skuvati:

Paradajz

Najčešće se jede u sirovom obliku, u salatama ili kao dodatak uz različita jela. Prema pojedinim istraživanjima, paradajz može da izgubi veliki procenat vitamina C prilikom kuvanja. Ipak, analize su pokazale da termički obrađeni paradajz ima mnogo više likopena od sirovog, zbog toplote koja razbija debele zidove ćelija i “oslobađa” hranjive materije. Likopen, koji se nalazi u crvenom voću i povrću, je veoma moćan antioksidant, koji pomaže u smanjenju rizika od hroničnih i kardiovaskularnih bolesti. Najbolje je pripremiti paradajz uz zdravije masti, kao što su maslinovo ulje ili sirove masline.

Šargarepe

U šargarepama postoji veliki nivo beta-karotena, organsko jedinjenje koje telo pretvara u vitamin A. Pomaže u razvoju kostiju, zdravlju vida i održavanju dobrog imunog sistema. Beta-karoten šargarepama daje njihovu specifičnu, narandžastu boju. Kuvanje šargarepe povećava nivo ovog jedinjenja, a studija “Žurnala nauke o hrani” je pokazala da kuvanje ovog povrća može utrostručiti delovanje antioksidanata.

Svejedno je da li će se kuvati ili kuvati na pari, ali je bolje preskočiti pečenje u tiganju, jer se nivo beta-karotena može smanjiti za oko trinaest odsto. Takođe, dobro je izbegavati korišćenje previše vode prilikom pripremanja, jer studija “Međunarodnog žurnala za vitamine i ishranu” je pokazala da se, uz manje vode, čuva veći procenat fitonutrijenata.

Fitonutrijenti se nalaze u različitom voću i povrću i štite ih od mikroorganizama, buba, gljivica i sl., održavajući ih u dobrom stanju i čuvajući sve nutrijente.

Foto: Shutterstock

Crvena paprika

Paprika se često jede sirova, kao salata, ali i termički obrađena. Oba načina imaju svojstvene benefite, pogotovo jer je paprika bogata likopenom. Blago pečene ili skuvane paprike mogu imati više vitamina, jer toplota omekšava zidove ćelija i hranjive materije se lakše oslobađaju. Važno je ne preterivati sa temperaturom, jer previše toplote može smanjiti procenat vitamina.

Spanać

Mnogi preporučuju sirovo konzumiranje spanaća, kao deo salate ili izblendan sa drugim voćem ili povrćem. Ipak, studije su pokazale da pripremanje spanaća na pari može upola smanjiti dejstvo njegove oksalne kiseline, što može smetati u apsorbciji gvožđa i kalcijuma. Takođe, spremanje spanaća na pari pomaže u održavanju nivoa vitamina B, a kuvanje spanaća u vodi održava viši nivo kalcijuma, magnezijuma i gvožđa. Kuvanjem, listovi spanaća se znatno  smanjuju, ali, u ovom slučaju to je pozitivna stvar, jer navodi na korišćenje mnogo više listova a samim tim i većoj količini unosa vitamina i gvožđa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija