• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

30.03.2023

17:49

ZDRAVLJE ŽENE NAKON 35. GODINE! Ako i vas muče problemi sa spavanjem, ovako ćete pomoći sebi!

Shutterstock

Ljubav

ZDRAVLJE ŽENE NAKON 35. GODINE! Ako i vas muče problemi sa spavanjem, ovako ćete pomoći sebi!

Podeli vest

Ekspert za zdravlje ističe da postoji nekoliko načina kako da se izborite sa nesanicom, a odabir udobnog kreveta, posteljine i jastuka je samo jedan od njih.

Sigurno je da je osećaj naspavanosti nešto najlepše što možete iskusiti ujutru kad ustanete. Međutim, postoje određeni razlozi zbog kojih nakon 35. godine dolazi do poremećaja sna.

Detaljnije o ovome objasnila je nutricionistkinja Marizela Šabanović:

- Hormonske promene i disbalans često mogu uzrokovati probleme sa snom. Negde oko 30 odsto žena oseti poremećaje sna u perimenopauzi, a čak 60 odsto u menopauzi. Manjak i loš san tokom vremena mogu uticati na kvalitet života, izazvati nervozu, hronični umor i anksioznost - navodi nutricionistkinja i dodaje:

Zašto nastaje poremećaj sna nakon 35. godine?

1. Povećan kortizol u odnosu na melatonin. Kortizol bi trebalo da pada tokom dana, da bi ga uveče smenio melatonin. Međutim, savremeni način života, može povisiti kortizol uveče i smanjiti lučenje melatonina.

2. Povišen nivo estrogena u odnosu na progesteron ili estrogenska dominacija. Progesteron opušta i pomaže spavanju. Njegov nedostatak u odnosu na estrogen može izazvati nesanicu.

3. Porast nivoa FSH pogoršava san, što se opet dešava nakon 35. godine.

4. Nagli pad estrogena i njegov nedostatak može uticati na iskorišćavanje serotonina, neurotransmitera, važnog za san.

Kako znati da imate problem sa spavanjem?

  • Treba vam 30 minuta ili duže da zaspite.
  • Spavate manje od 6 sati, tri ili više noći sedmično.
  • Prerano se budite.
  • Ne osećate se odmorno ili sveže nakon spavanja.
  • Tokom dana se osećate pospano ili umorno.

Kako sebi pomoći?

  • Držite se redovnog vremena spavanja i buđenja.
  • Slušajte telo kada traži odmor.
  • Budite tokom dana na dnevnom svetlu, posebno ujutru.
  • Poklonite sebi udoban krevet, posteljinu i jastuk.
  • Pre spavanja ugasite ekrane i prigušite svetlo, čitajte knjigu.
  • Izbegavajte vežbanje uveče.
  • Izbegavajte kafu i napitke sa kofeinom, kao i alkohol.
  • Preskočite dnevno dremanje, jer nama je potreban noćni san.
  • Priuštite sebi večernju kupku ili tuširanje toplom vodom.
  • Vežbajte disanje, meditaciju ili praktikujte molitvu kako biste se opustili.
  • Foto: Shutterstock

    spavanje

    Hrana i dodaci prehrani za san:

    1. Uvrstiti u prehranu namirnice bogate vitaminom B6, B2, folatom, magnezijumom i cinkom. To su pre svega zeleno lisnato povrće, semenke, orašasti plodovi i slično.

    2. Dodatno uzimati magnezijum u vidu dodataka ishrani pre spavanja, za opuštanje mišića i proizvodnju neurotransmitera potrebnih za san.

    3. Melatonin može pomoći uspostavljanju ritma spavanja. U hrani se može naći u plodovima i soku od višanja i trešanja, ćuretini, bananama...

    4- Izbegavajte u poslednjem obroku pre spavanja zrele sireve, gaudu, mocarelu, parmezan, jetru, sušenu, usoljenu, dimljenu ili konzerviranu ribu, kobasice, suvo meso, kiseli kupus, konzervirane krastavce, masline, čokoladu i spanać. Ove namirnice sadrže tiramin, koji podstiče oslobađanje norepinefrina, moždanog stimulansa, koji nas drži budnima.

    Biljke za bolji san:

    • Valerijana
    • Hmelj
    • Rhodiola
    • Šafran
    • Glog
    • Pasiflora

    Ove biljke deluju antidepresivno i anksiolitički, pa su dobre za umirivanje misli pre spavanja. Napomena: sve ove biljke treba uzimati oprezno, ako koristite lekove. Obavezno se posavetovati sa stručnom osobom o interakcijama.

    San je važan deo našeg zdravlja. Pružimo svome telu dobar odmor i san. Nema tu hrane, niti dodatka ishrani, koji to može nadoknaditi. 


    Ostavite komentar

    Pravila komentarisanja:

    Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

    Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

    Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

    Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

    sledeća vest

    Izbori 2024

    Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
    Izbori 2024

    Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

    Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

    03.06.2024

    13:31

    Vesti

    Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara
    Politika

    Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara

    Ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović dogovorili su danas, na sastanku u Beogradu, sa ministarkom prosvete i kulture Republike Srpske Željkom Stojičić, realizaciju zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja i naglasili da je nastavak zajedničkog rada u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske, kao i srpskog naroda u celini.

    03.06.2024

    15:24

    TV

    JOŠ TV VESTI

    Hronika

    Sport

    Rasizam, nacizam i promocija oružja! Šta se to kuva u Nemačkoj pred EURO?
    EURO 2024

    Rasizam, nacizam i promocija oružja! Šta se to kuva u Nemačkoj pred EURO?

    Skandal za skandalom potresa Nemačku pred sam početak Evropskog prvenstva u toj zemlji! Situacija u tamošnjem fudbalu, prema poslednjim informacijama, nije nimalo bajna, čak štaviše, preti da eskalira! Dokaz za to je nekoliko izuzetno kontroverznih događaja, koji uključuju pojmove koji nemaju ama baš nikakve veze sa sportom - nacizam, rasizam i promociju oružja!

    03.06.2024

    15:52

    Planeta

    Zabava

    Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
    Kultura

    Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

    Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

    03.06.2024

    14:50

    JOŠ Zabava VESTI

    Džet set

    Srbija