• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

05.04.2023

11:45

9 NAMIRNICA KOJE POMAŽU U OČUVANJU SRCA! Jedna će mnoge posebno obradovati!

Shutterstock

Ljubav

9 NAMIRNICA KOJE POMAŽU U OČUVANJU SRCA! Jedna će mnoge posebno obradovati!

Podeli vest

Nutricionistkinja Nataša Đukić otkrila je da namirnice kao što su jagode, orasi i još nekoliko drugih čuvaju srce, a takođe i mnogima omiljena crna čokolada.

Jedna od najvažnijih stvari kada je u pitanju vaše zdravlje, na koju treba posebno obratiti pažnju s godinama jeste zdravlje srca

I dok se uglavnom preporučuje manje stresa i odmaranje, kako ga ne biste opterećivali, ishrana takođe ima veliku ulogu u njegovom očuvanju, o čemu je detaljnije objasnila nutricionistkinja Nataša Đukić:

- Mnogo je stvari koje možete učiniti da očuvate svoje srce zdravim - redovno obavljanje godišnjih pregleda, svakodnevno vežbanje, prestati sa pušenjem ukoliko ste pušač ili preduzimanje koraka za smanjenje nivoa stresa u vašem životu.

Sve ove stvari mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje srca. Ali jedna od najjednostavnijih promena u načinu života, koja će imati koristi vašem srcu, je da pazite šta jedete - ističe nutricionistkinja i otkriva koje su to namirnice koje treba da uvrstite u vašu ishranu:

Foto: Shutterstock

srce
  • Jagode
  • Prokelj
  • Orasi
  • Maslinovo ulje
  • Paradajz
  • Edamame
  • Tofu sir
  • Crna čokolada
  • Kinoa seme - zaključuje Nataša.
  • Svaka od navedenih namirnica ima posebnu ulogu u očuvanju zdravlja srca, a istraživanja su pokazala da je dovoljno da unosite samo 20 grama oraha dnevno, kako biste imali manji rizik od koronarne bolesti srca.

    Kada se radi o crnoj čokoladi, harvardski stručnjaci su analizirali 21 prethodno objavljenu studiju o konzumaciji kakaa s ukupno 2.500 ispitanika. Osim što može da poboljša stanje krvnih sudova, konzumacija kakaa je odgovorna za smanjenje lošeg holesterola (LDL-a) kod osoba mlađih od 50 godina, dok istovremeno povećava nivo dobrog holesterola (HDL-a).

    Da li jedete ove namirnice?


    Ostavite komentar

    Pravila komentarisanja:

    Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

    Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

    Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

    Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

    sledeća vest

    Izbori 2024

    Vesti

    Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
    Politika

    Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

    Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

    20.05.2024

    22:40

    Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
    Politika

    Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

    Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

    20.05.2024

    22:21

    TV

    Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
    Live TV

    Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

    Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

    20.05.2024

    19:45

    JOŠ TV VESTI

    Hronika

    Sport

    Planeta

    Zabava

    JOŠ Zabava VESTI

    Džet set

    Srbija