• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

20.04.2023

15:00

VEŽBA OD 3 MINUTA KOJA POBOLJŠAVA VID! Doktorka objasnila detaljan postupak!

Shutterstock

Ljubav

VEŽBA OD 3 MINUTA KOJA POBOLJŠAVA VID! Doktorka objasnila detaljan postupak!

Podeli vest

Uz pomoć vežbe očiju, od tri minuta, možete sačuvati i poboljšati svoj vid.

Nije nepoznanica da se vremenom vid pogoršava. Neki ljudi imaju genetsku predispoziciju, drugima utiču godine, ali koji god da je razlog u pitanju, potrebno je da vodite računa o svojim očima.

Doktorka Marija Trifunović predložila je vežbu koja će vam na duže staze pomoći da održite, ali i poboljšate vaš vid:

- Odlična vežba uz pomoć koje možete popraviti svoj vid, ali uz jedan uslov, a to je istrajnost, jer bez nje rezultata nema! Vežbu mogu da rade svi koji žele, ne postoje posebne kategorije - ističe doktorka, ali dodaje da bi ipak trebalo da ih izbegavate ukoliko imate neka zapaljenja očiju.

- Vežba se radi pet puta na dan, pet puta nedeljno. Bilo bi lepo da je radite bez optičkih pomagala, međutim, ukoliko to nije moguće, za prvih nekoliko puta ćete ih ostaviti na očima.

Vežba traje 3 minuta, što iziskuje 15 minuta dnevno.

Foto: Shutterstock

pogled

Prvi minut gledate u daljinu, kroz prozor, u prirodu, uz povremeno treptanje, ukoliko ste u zatvorenoj prostoriji.

Ukoliko se već nalazite napolju, pronađite ambijent koji vam odgovara. Možete da sednete ili da stojite, kako god je vama komforno.

Kako ulazite u drugi minut, radite kolutanje, dok glava stoji pravo. Kolutajte u smeru kazaljke na satu 30 sekundi, pa 30 sekundi u suprotnom smeru od kazaljke na satu.

Treći minut je rezervisan za dlanovanje. Zagrejte oba dlana i položite na svoje oči. Ne pritiskajte očne jabučice i zatvorite oči. Dok taj minut traje, zamišljajte kako mnogo bolje vidite tu istu prirodu ispred sebe, koju ste već gledali i probajte da se opustite.

Dišite polako i duboko.

Vežba je gotova kada tri minuta isteknu. Bilo bi lepo da upalite štopericu i merite tačno minut po minut - navodi doktorka i predlaže da pratite svoj napredak, tako što ćete voditi svoj oftalni dnevnik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mike

pre 1 godinu

Jos jedna, po receptu jednog ruskog doktora,a pročitao sam je davno. Uzmete kesice čaja, kamilica najbolje, i dok su vruće, stavite na oči, a temperature, onoliko koliko možete trpeti. Kada se ohlade, na mlako, onda ih stavite da se ponovo ugreju, a vi sapirate oči hladnom vodom za to vreme. I ponovo u krug, koliko god imate vremena, kesice sa čajem, pa hladno. On veli, da se ovako uklanja svaka dioptrija za 6 meseci. Naime, vruće i hladno, višestruko poboljsava prokrljvenost krvnih žila u očima, terajući ih da "rade". Ovo isto, možete i pod običnom cesmom, vrućom pa hladnom vodom. Iz ličnog iskustva, a ne nosim naočale, osim onih za čitanje, +2, kada se recimo dobro umijem hladnom vodom, sledećih bar 2 sata, vidim normalno da čitam bez naočala.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija