• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

02.06.2023

08:00

DODAJETE MLEKO U KAFU? Nutricionistkinja savetuje da to odmah PRESTANETE, evo šta radi vašem organizmu!

pexels.com

Ljubav

DODAJETE MLEKO U KAFU? Nutricionistkinja savetuje da to odmah PRESTANETE, evo šta radi vašem organizmu!

Podeli vest

Nutricionistkinja Jovana Čanak otkriva da dodavanjem mleka u kafu usporavate metabolizam i varenje hrane.

Nema sumnje da je kafa jedan od omiljenih napitaka ljudi širom sveta. 

Međutim, ukoliko i sami uživate u njoj svakog dana, a naročito ako joj dodajete i mleko, postoji nešto što bi trebalo da znate. 

Nutricionistkinja Jovana Čanak ističe da nije dobro dodavati mleko u kafu, a evo i zašto: 

- Ovu kombinaciju nikako ne preporučujem zbog toga što mleko u svom sastavu sadrži protein kazein (80 posto ukupnog proteinskog sastava mleka) koji se sam relativno brzo vari. Međutim,
u kombinaciji sa laktozom, mlečnim šećerom i visokim procentom masti u mleku, vreme varenja se znatno produžava - kaže Jovana i nastavlja:

Foto: pexels.com

kafa

- Na ovaj način usporavate metabolizam i varenje hrane koju unosite pre ili nakon konzumiranja kafe sa mlekom. Takođe dolazi do interakcije izmedju fenolnih jedinjenja u proteinima kafe i mleka koji negativno utiču na raspoloživost bio-aktivnih supstanci kafe - navodi nutricionistkinja i dodaje jednu važnu stvar:

- Biljna mleka nisu adekvatna zamena, jer sadrže dosta šećera i nemaju esencijalne masne kiseline.

Kakvu kafu vi pijete, sa ili bez mleka?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Problem za Francuze: Lukas Ernandez pod znakom pitanja
Fudbal

Problem za Francuze: Lukas Ernandez pod znakom pitanja

Fudbaler Pariz Sen Žermena i francuski reprezentativac Lukas Ernandez (28), koji je u polufinalnom meču Lige šampiona protiv Dortmuda povredio koleno, mogao bi zbog povrede da propusti predstojeće Evropsko prvenstvo, objavio je danas "Lekip".

02.05.2024

17:30

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija