• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.06.2023

21:00 >> 15:00

JASTUK NE TREBA DRŽATI SAMO POD GLAVOM Imaćete manje bolova u leđima

Shutterstock

Ljubav

JASTUK NE TREBA DRŽATI SAMO POD GLAVOM Imaćete manje bolova u leđima

Podeli vest

Spavanje sa jastukom između nogu vam daje ravniji položaj za spavanje, koji takođe pomaže varenju, a koristan je i za one koji imaju problema sa hrkanjem...

Oni koji dožive 80 godina provode otprilike 26 godina svog života spavajući, pa je zbog toliko vremena provedenog u krevetu veoma važno izabrati najbolji položaj za spavanje. Ako koristite jastuk samo da odmarate glavu dok spavate, radite to pogrešno. U stvari, stručnjak za spavanje Reks Isap savetovao je ljude koji spavaju na boku da pokušaju da stave dodatni jastuk između nogu, što nudi čitav niz drugih prednosti.

Naime, spavanje sa jastukom između nogu može da smanji bolove u leđima, spreči grčeve mišića i poboljša cirkulaciju krvi. S obzirom na to da 23 odsto svetske populacije pati od hroničnih bolova u leđima, uvođenje jastuka između nogu može da bude od velike pomoći.

Reks Isap objašnjava da čim uđemo u krevet, bez mnogo razmišljanja zauzimamo željeni položaj za spavanje i ne shvatamo da nam ono što mislimo da je udobno zapravo čini više štete onda dobro.

Foto: Shutterstock

Pravilan položaj spavanja na boku 

- Neusklađenost tokom sna je veliki problem koji pogađa naše telo i opterećuje kičmu. Svakodnevno koristimo jastuke da odmaramo glavu dok spavamo, ali oni imaju i nekoliko drugih prednosti za spavanje. Postavljanje jastuka između naših nogu ili kolena dok spavamo na boku može da poboljša naše držanje i omogući mirniji san, podrži naše mišiće i poravna naše telo - dodao je.

Takođe može da ublaži pritisak na donji deo leđa i kukove i smanji napetost mišića, što može da pomogne onima koji često pate od bolova dok pokušavaju da zaspu.

Zbogom grčevi

Ravniji položaj za spavanje takođe pomaže varenju i održava kičmu u ravni sa vratom. Takođe je korisno za one koji imaju problema sa hrkanjem.

Ako ste se ikada probudili sa peckanjem u nogama ili grčevima, velike su šanse da je to zbog loše cirkulacije. Ovo može da bude uzrokovano pritiskom na glavnu venu koja nosi krv do i od vašeg srca. Postavljanje jastuka između nogu može da olakša protok krvi.

Foto: Shutterstock

Ova poza je idealna za trudnice, a uz to smanjuje i grčeve 

Štaviše, spavanje sa jastukom između nogu idealno je i za trudnice, koje mogu da imaju problema s tim kako da se nameste. 

- Za trudnice je ovo odličan način da se udobnije smeste i omogući miran san u ovom periodu - zaključio je Reks, piše Miror.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija