• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.09.2023

18:00

Parvovirus kod pasa! Sve o uzročniku, simptomima i prevenciji

Freepik.com

Ljubimci

Parvovirus kod pasa! Sve o uzročniku, simptomima i prevenciji

Podeli vest

Parvovirus je veoma zarazna virusna bolest koja pogađa pse svih rasa, uzrasta i veličina. Uzrokuje ga pseći parvovirus tipa 2 (CPV-2) koji može dovesti do teške bolesti, pa čak i smrtnog ishoda, ukoliko se ne leči.

Parvovirus kod pasa (parvoviroza) je virusna infekcija koja napada digestivni sistem psa, izazivajući tešku dijareju (proliv), povraćanje i dehidrataciju ljubimca.

Pored ovoga, u pojedinim situacijama, parvovirus može dovesti i do srčane insuficijencije štenaca sa smrtnim ishodom. Virus se izlučuje iz organizma zaraženog psa izmetom, i u spoljašnjoj sredini može da preživi mesecima, a rana dijagnoza i lečenje mogu da poboljšaju šanse vašeg psa za potpuni oporavak, piše Vetplanet.rs. 

Uzročnik parvoviroze 

Direktni uzročnik parvoviroze je pseći parvovirus tipa 2 (Canine Parvovirus 2), koji je veoma zarazan. Prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženim psom ili indirektno (putem kontakta sa izmetom zaraženog psa).

Štenci i nevakcinisani psi su posebno osetljivi na parvovirus i svaki kontakt ovih grupa sa psom koji je zaražen je izuzetno opasan.

Foto: Freepik.com

Simptomi se kreću od dijareje do groznice

Simptomi parvoviroze

Simptomi parvoviroze mogu da variraju od blagih do teških, a zavise od starosti, rase, imunološkog statusa, prisutnosti drugih hroničnih bolesti i opšteg zdravstvenog stanja ljubimca.

Najčešči simptomi parvoviroze su:

* Teška dijareja (stoloca može da bude krvava)
* Povraćanje
* Gubitak apetita
* Letargija
* Dehidratacija
* Groznica

Navedeni simptomi su opšti, i ne moraju nužno u svakoj situaciji da budu povezani sa infekcijom parvovirusom – već i simptom nekih drugih patoloških stanja. Sa druge strane, bez obzira na pretpostavku, svaki od navedenih simptoma je potrebno shvatiti ozbiljno i u najkraćem mogućem roku konsultovati veterinara koji će utvrditi tačan uzrok.

Naročito osetljive grupe na infekciju parvovirusom su još uvek nevakcinisani štenci i stariji psi kompromitovanog imuniteta kod kojih je potrebna brza intervencija veterinara.

Foto: Freepik.com

Najugroženiji su štenci i stariji psi

Dijagnoza i lečenje

Parvovirus se dijagnostikuje isključivo od strane veterinara i to na osnovu opšteg pregleda, kliničkih znakova i dijagnostičkih testova, najčešće fekalnog testa. Ovaj test je veoma precizan i može da otkrije prisustvo antigena parvovirusa u izmetu psa već nekoliko dana nakon infekcije.

Ukoliko je vašem psu dijagnostikovan parvovirus, važno je da se pridržavate preporuka veterinara za lečenje i negu. To može da podrazumeva intenzivnu medicinsku negu i konstantni nadzor veterinara, odnosno, u pojedinim slučajevima, hospitalizaciju.

Pored obavezne nege i veterinarskog nadzora, lečenje najčešće uključuje nadoknadu tečnosti i elektrolita (intravenski), i antibiotsku terapiju za sprečavanje sekundarnih bakterijskih infekcija. U teškim slučajevima može biti potrebna i transfuzija krvi.

Parvovirus – prevencija

Prevencija je najbolji način da zaštitite svog psa od parvovirusa.

Foto: Freepik.com

Vakcinacija je veoma efikasna prevencija

Vakcinacija je veoma efikasna u prevenciji bolesti, a štenad bi trebalo da primi prvu vakcinu u dobu od šest do osam nedelja. Odrasli psi trebalo bi da se redovno revakcinišu kako bi održali imunitet i ostali zaštićeni od infekcije parvovirusom.

Ostale mere prevencije uključuju izbegavanje kontakta sa zaraženim psima, dezinfekciju površina koje mogu biti kontaminirane izmetom i praktikovanje dobre higijene.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zvanično je! Evo ko menja Alegrija na klupi Juventusa
Fudbal

Zvanično je! Evo ko menja Alegrija na klupi Juventusa

Fudbalski klub Juventus i italijanski strateg Masimilijano Alegri (56) rastali su se dan nakon osvajanja Kupa Italije, a u preostale dve utakmice do kraja sezone trener srpskom reprezentativcu Dušanu Vlahoviću i ekipi, biće Paolo Montero (52).

19.05.2024

11:22

Planeta

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)
PROTEST

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)

Izraelska policija je upotrebila vodene topove i rasporedila konjičke jedinice kako bi rasterali pripadnike protest u Tel Avivu, organizovane protiv vlade i u znak podrške oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze. Miting je bio praćen sukobima sa snagama za sprovođenje zakona, kao i hapšenjima.

19.05.2024

10:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12