• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.06.2023

15:23

IZGLEDAJU TAKO SJAJNO, ALI.... Zvezde koje su priznale da su ZLOUPOTREBLJAVALE lek za DIJABETES

Reuters

Moda i lepota

IZGLEDAJU TAKO SJAJNO, ALI.... Zvezde koje su priznale da su ZLOUPOTREBLJAVALE lek za DIJABETES

Podeli vest

Ozempic je lek koji se u vidu injekcije uzima jednom nedeljno, a formulisan je da pomogne odraslima sa dijabetesom tipa 2 da kontrolišu nivo šećera u krvi. Lek je poznat i po tome što je rešenje za mršavljenje, koje su neke poznate ličnosti koristile upravo i samo iz tog razloga.

Uprkos tome što je Ozempic rastući trend i koji se koristi za mršavljenje, lekari kažu da on nikada nije bio namenjen ljudima koji su blizu svoje idealne težine i da "nije čak ni odobren od FDA za povremeni gubitak težine".

Uprkos tome, neke poznate ličnosti su uzimale i još uvek uzimaju Ozempic za mršavljenje. Drugi su se oglasili kada su optuženi za uzimanje tog leka. Neki od onih koji su demantovali da koriste Ozempic su glumac Mark Volberg, glumica Sofi Tarner, rijaliti zvezda Kloe Kardašijan.

Glumica Ejmi Šumer priznala je da je uzimala ovaj lek kako bi smršala, ali je rekla i da je ubrzo i prestala jer joj je bilo muka. To isto priznala je i Šeron Ozborn, supruga rokera Ozija Ozborna.

Foto: Reuters

Šeron Ozborn je priznala de je koristila Ozempic

Lek Ozempic, naime, sadrži aktivnu supstancu semaglutid, koja pomaže organizmu da smanji koncentraciju šećera u krvi, samo kada je ona isuviše visoka. Međutim, ovaj inovativni lek danske kompanije Novo Nordisk ima jedno često neželjeno dejstvo – smanjenje apetita, koje za posledicu ima mršavljenje.

Neželjeno dejstvo i tumor

Nekoliko lekara čiji su pacijenti slavni glumci, pevači i druge poznate zvezde je za Vol strit žurnal progovorilo o tome kako je sve veća potražnja za Ozempicom, koji je namenjen ljudima s dijabetesom tipa 2, a kao nuspojavu ima upravo gubitak kilograma.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da ovakav gubitak kilograma ne dolazi bez rizika. Iako su lekovi poput Ozempica vrlo delotvorni i pomoću njih možemo da izgubimo i do 15 odsto telesne mase, njihov učinak nije dugoročan.

Foto: Shutterstock

Među nuspojavama je povećan rizik od tumora na štitnoj žlezdi

Osim toga, alarmantan je podatak da je korišćenje ovakvih lekova u svrhu mršavljenja zdravih osoba dovelo do nestašice leka u određenim područjima, što znači da osobe kojima je zaista potreban ne mogu da dođu do svoje doze.

Na službenim stranicama Ozempica tako stoji i lista upozorenja, pa se među nuspojavama mogu naći povećan rizik pojave tumora na štitnoj žlezdi, upala pankreasa, poremećaj vida, oštećenje bubrega i upala žuči. Lekari takođe upozoravaju da lek ne bi smelo da koriste osobe koje su imale ili u porodici imaju medularni tiroidni karcinom ili multiplu endokrinu neoplaziju tip 2.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!
Politika

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!

Nakon što je premijer Crne Gore Milojko Spajić potvrdio da će zvanična Podgorica u Generalnoj skupštini UN glasati za Rezoluciju o Srebrenici, predsednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić je najavio da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti usvajanje Rezolucoje o genocidu u Jasenovcu i izrazio očekivanje da će ona biti usvojena.

09.05.2024

16:05

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!
Politika

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, zakazana je za petak, 10. maj u 14 sati.To će, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, biti prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija