• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.07.2023

16:40

Kosa na letovanju: Kako je zaštititi od UV zraka i oporaviti nakon sunčanja?

pexels.com

Moda i lepota

Kosa na letovanju: Kako je zaštititi od UV zraka i oporaviti nakon sunčanja?

Podeli vest

Leto je idealno da odmorite kosu od fena i pustite je da se prirodno osuši. Na plaži vrhove kose namažite regeneratorom, kremom ili uljem, a za oporavak napravite masku od banane i meda.

Zbog sunca i morske vode, kosa se oštećuje i isušuje, boja bledi, a vrhovi se lome i "cvetaju". Iako će vas oduševiti lakoća oblikovanja kose pune morske soli, obvezno je isperite slatkom vodom. Izbegavajte grubo trljanje peškirom, četkanje i vezivanje mokre kose jer se tada više lomi i naravno, nosite šešir, naročito između 10-16 časova. 

Leto je idealno da odmorite kosu od fena i pustite je da se prirodno osuši. Takođe, šišanje i farbanje odložite posle letovanja. Koristite hidratantni šampon i regenerator koji intenzivno neguju vašu kosu, a ne sadrže paraben, sulfate, natrijum i hlor. Perite je šamponom na svaka dva dana.

Isto kao što telo mažete zaštitnom kremom dok ste na suncu, koristite preparate za zaštitu kose od UV zraka. Oni sprečavaju da se izbeljena kosa isušuje, a tamnu kosu štite od pojave crvenog pigmenta. Na plaži vrhove kose namažite regeneratorom, kremom ili uljem.

Foto: pexels.com

Dok ste na suncu, koristite preparate za zaštitu kose

Pre nego što uđete u more, pokvasite kosu običnom vodom, pa nanesite zaštitno ulje ili kremu (ako već niste), jer će na taj način vlas manje upijati morske soli. Naravno, i nakon izlaska iz mora obavezno je ispiranje kose da morska so ne bi dodatno isušila krajeve.

Maske za oporavak

Ako želite, možete da napravite i masku. Pripremite dva žumanca, dve kašike meda i kašičicu maslinovog ulja. Sve dobro promešajte i nanesite na vlažnu kosu. Masku možete da držite na glavi od deset minuta do maksimalno četiri sata. Na kraju je isperite mlakom vodom.

Za mekanu kosu izgnječite bananu viljuškom i pomešajte s dve kašike meda. Nanesite na kosu pa ostavite pola sata. Isperite mlakom vodom, a kosa će vam biti zahvalna. Ovo pakovanje će joj vratiti mekoću i sjaj i obnoviti ispucale krajeve. 

Foto: Shutterstock

Akokado upotrebite za pakovanje

Pavlaka takođe može da bude jedan od sastojaka. U manjoj posudi pomešajte dve kašike bademovog ulja, kašiku meda, pa dodajte kašiku pavlake i žumance. Kada dobijete glatku smesu nanesite je na kosu i dobro izmasirajte teme kako biste pojačali cirkulaciju i dejstvo maske. Ostavite je na kosi sat do dva, isperite toplom, pa hladnom vodom.

Za pakovanje sa avokadom u šolju jogurta dodajte četvrtinu avokada, žumance, kašiku meda, kašiku limunovog soka i kašičicu čičkovog ulja i dobro promešajte. Smesu nanesite na kosu celom dužinom od korena prema krajevima. Ovu masku poželjno je držati što duže, a najbolji efekat dobićete ako je držite oko tri sata.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija