• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.01.2024

13:00

Prodala je staru odeću, izgradila biznis od milijardu dolara i modu učinila pristupačnijom! (FOTO)

Shuterstock

Moda i lepota

Prodala je staru odeću, izgradila biznis od milijardu dolara i modu učinila pristupačnijom! (FOTO)

Podeli vest

Kada je Milda Mitkute odlučila da proda višak odeće iz svog ormara, nije ni slutila da će taj potez biti početak njene priče o osnivanju kompanije koja danas vredi preko milijardu dolara.

Milda Mitkute je  Letonka koja je 2008. godine shvatila da svako može sa lakoćom da prodaje i kupuje polovnu odeću. Ona je svoju ideju pretvorila u platformu Vinted na kojoj se danas prodaje preko 500 miliona polovnih proizvoda.

 - Naša misija je da polovnu robu učinimo prvim izborom širom sveta - rekao je izvršni direktor Adam Džej.

U kompaniji smatraju da je to jedini način da se uspori rast takozvane brze mode, posebno među mlađom populacijom sa ograničenim budžetom. Odeća, obuća i razni modni dodaci luksuznih ili visokih uličnih brendova mogu se naći na ovoj platformi po veoma niskim cenama.

 - U sovjetskoj Letoniji kupovali smo polovnu robu jer nismo mogli da priuštimo ništa drugo. Bila sam prva u svojoj porodici koja je proputovala svet i postala zaljubljenik u modu. Na kraju sam imala mnogo odeće - počela je svoju priču Mitkute.

 

 

 - Imala sam 22 godine 2008. godine kada sam organizovala zabavu kod kuće. Upravo sam se spremala da se preselim i spomenula sam prijateljima da moram da se otarasim velike količine odeće. Trebalo nam je dve nedelje da postavimo sajt i reklamiramo mojih 100 modnih artikala. Sve je bilo toliko amaterski da smo čak zaboravili da stavimo opciju 'kupi'!' - rekla je još Mitkute.

S obzirom da je njena zemlja mala, glas o kompaniji se brzo proširio. Ali, platforma još nije zarađivala novac. U stvari, Mitkute i njen prijatelj i poslovni partner Justas Janauskas jedva su platili server.

Ali potencijal ovog projekta prepoznao je Mantas Mikuckas, lokalni biznismen, koji je u njega uložio novac 2011. godine. Od tada je neobična modna priča rasla i išla uzlaznom linijom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vinted (@vinted)

 

Platforma danas naplaćuje između 3 odsto i 8 odsto provizije po proizvodu, a sa preko 500 miliona reklama i 105 miliona korisnika, jasno je da će ovaj nekada novonastali startap samo nastaviti da raste i čak i luksuznu modu učiniti dostupnijom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija