• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

12.12.2022

09:50

6 ZAMENA ZA JAJA u vidu namirnica BILJNOG POREKLA - praktična stvar i ako postite, a jela će vam imati SAVRŠEN ukus!

Shutterstock

Recepti

6 ZAMENA ZA JAJA u vidu namirnica BILJNOG POREKLA - praktična stvar i ako postite, a jela će vam imati SAVRŠEN ukus!

Podeli vest

Umesto jaja, nutricionistkinja savetuje da u jelima koristite mleveni lan, pasirane banane, pire od jabuka i još nekoliko drugih zamena

Mnogi ljudi ili poste, ili jednostavno ne vole jaja, ili ih možda trenutno nemaju kod kuće, pa misle da ne mogu da naprave omiljeni recept.

Međutim, to i nije baš tako. Ukoliko želite da napravite neko jelo, koje bi trebalo da sadrži jaja, a vi ne želite da ih koristite, nutricionistkinja Nada Vogt vam nuti čak šest zamena biljnog porekla:

- Osnovno pravilo je što manje jaja u samom receptu, lakše će biti da se zamene, a svakako obratite pažnju i na svrhu jaja u datom receptu, da li se koriste za vezivanje, dodavanje vlažnosti, pomažu da naraste...

Prilikom pečenja, važno je dodati prašak za pecivo sa ovim navedenim zamenama, kako bi se testo podiglo.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

1. Mleveni lan - 1 kašika mlevenog lana pomešana sa 1 kašikom vode = 1 jaje. Sačekajte 5 minuta da postane želatinasta. Najbolje za recepte kojima je potrebno vezivanje. Kolači, hleb, palačinke.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2. Pasirana banana - 4 kašike pasirane banane = 1 jaje. Najbolje za recepte kojima je potrebna vlaga i malo vezivanja. Kolači, hleb, braunis, mafini.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3. Jabuka pire - 3 kašike pirea od jabuke, plus 1 kašičica vode = 1 jaje. Najbolje za recepte kojima je potrebna vlaga. Kolači, torte, hleb.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
 

Foto: Pixabay

jaja

4. Akvafaba - (tečnost u kojoj su se kuvale mahunarke / ili tečnost iz konzerve) 3 kašike akvafaba = 1 jaje. Najbolje za recepte kojima je potrebno vezivanje, pena, zgušnjavanje. Krem, mus, makarunsi, puslice...
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
5. Čia jaje - 1 kašika mlevenih čia semenki, plus 3 kašike vode i pauza 5 minuta = 1 jaje. Najbolje za recepte kojima je potrebno vezivanje. Keksići, kolači, hleb, vafl.

6. Vegan jogurt - 4 kašike jogurta menjaju jedno jaje. Najbolje za recepte kojima je potrebno vezivanje i vlažnost. Mafini, kolači, torte.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Imajte na umu da kada zamenite jaja, obično menjate sastav makronutrijenata u hrani, tako da ima manje proteina i više masti/ugljenih hidrata.

Za pečenje bez jaja će možda biti potrebno malo eksperimentisanja, dok ne shvatite kako treba. Budite strpljivi i zabavite se u kuhinji!

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina
Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina

Bojana Belivuk i Tanja Miljković, supruge vođa ozloglašenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, našle su se i same na optuženičkoj klupi zbog sumnje da su prale pare koje su njihovi muževi zaradili kriminalnim aktivnostima, a na do sada održanim suđenjima njih dve su iznosile odbranu i govorile o poreklu imovine koja je u njihovom vlasništvu.

02.05.2024

08:23

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija