• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.02.2023

22:00

ŽIVOT U STRAHU OD BOLESTI! Psiholog otkriva sve o hipohondriji i zdravstvenoj anksioznosti!

Shutterstock

Recepti

ŽIVOT U STRAHU OD BOLESTI! Psiholog otkriva sve o hipohondriji i zdravstvenoj anksioznosti!

Podeli vest

Oni koji pate od zdravstvene anksioznost su poput hipohondera preterano zabrinuti za svoje zdravlje, ali ne žele da pričaju o bolesti i plaše se da idu kod lekara...

Normalna zabrinutost motiviše ljude da vode računa o svom zdravlju, da idu kod lekara kada je to zaista potrebno, da ne preteruju u ponašanjima štetnim po zdravlje. Međutim, zdravstvena anksioznost i hipohondrija predstavljaju hroničan vid brige, strepnju i anksioznost. U stručnoj literaturi ova dva termina se uglavnom izjednačavaju, ali postoje male razlike. O njima, kao i tome kako ublažiti strah od bolesti govori dr Vladimir Mišić, psiholog i psihoterapeut savetovališta "Ekvilibrijum".

- Hipohondrija i zdravstvena anksioznost su dve vrste anksioznosti koje se retko javljaju izolovano, već su obično deo nekog od anksioznih poremećaja. Osnovna razlika je u načinima na koji ljudi koji su preterano zabrinuti za svoje zdravlje izlaze na kraj sa ovom vrstom anksioznosti. Osobe sklone hipohondriji često pričaju drugima o bolesti i svojim tegobama, odlaze kod lekara, aktivno tragaju za informacijama o simptomima i tretmanu bolesti i sve to čine na dramatičan i upadljiv način iz nade da će smanjiti anksioznost koju hronično osećaju - kaže dr Vladimir Mišić.

Foto: Shutterstock

Osobe sklone hipohondriji ne brinu samo o bolesti već i o mnogim drugim stvarima

Zaboravite na "dr Gugl"

Jedan od najštetnijih vidova ponašanja za ove sobe je pretraživanje interneta i traganje za informacijama o bolestima i simptomima, smatra dr Mišić.

- Osobe koje imaju ovaj problem često su posetioci i brojnih foruma na kojima se iznose informacije o raznim bolestima i načinima lečenja. Čitajući te tekstove oni dobijaju inspiraciju za svoje strahove i laičke, netačne interpretacije onoga što im se dešava. Prva stvar u terapiji ovog problema jeste dogovor sa klijentom o prestanku ove vrste ponašanja. Kada prestanu da tragaju za informacijama o bolesti, osobe se smire i manje brinu - napominje doktor.

S druge strane osobe koje pate od zdravstvene anksioznosti takođe su preterano zabrinute za svoje zdravlje i pogrešno tumače telesne senzacije i simptome koje osećaju, ali ne žele da pričaju o bolesti i plaše se da idu kod lekara.

- Svaka pomisao na bolest ili odlazak kod lekara kod njih budi snažnu anksioznost koja ih motiviše na izbegavanje. Dok osobe sklone hipohondriji svojim stalnim odlascima kod lekara održavaju svoj preterani strah, osobe koje imaju zdravstvenu anksioznost, ne odlazeći kod lekara, rizikuju da zaista ugroze zdravlje jer ne idu kod lekara ni kada je to zaista potrebno - naglašava psihoterapeut.

Uvek u čekaonici

Osobe sklone hipohondriji stalno brinu o tome da će se razboleti (ili su već bolesne), primećuju simptome, obično vrlo ozbiljnih (i neizlečivih) bolesti, kada pročitaju ili čuju nešto o nekoj bolesti vrlo brzo "iskuse" njene najčešće simptome. Skloni su preispitivanju svog telesnog zdravlja čak i onda kada nema nikakvih upozoravajućih znakova. Takođe, rado i često odlaze kod lekara, jer kada im lekar kaže da je sa njima sve uredu, da nisu bolesni, nakratko se smire. Problem je u tome što strah i zabrinutost prestaju samo nakratko i onda ceo proces počinje ponovo.

Foto: Shutterstock

Kada im lekar kaže da je sa njima sve uredu, da nisu bolesni, nakratko se smire

- Osobe koje imaju ovaj problem zaista imaju neprijatne telesne senzacije koje za njih predstavljaju povod, okidač da krenu da razmišljaju o bolestima i tragaju za informacijama. Problem je u tome što one potpuno pogrešno interpretiraju te senzacije. Neprijatne senzacije koje ove osobe osluškuju i prate posledica su straha i drugih osećanja koje potiskuju i nisu znakovi nekog telesnog oboljenja, kako to ove osobe čvrsto veruju. Osobe sklone hipohondriji nesvesno veruju da im je lakše da misle da su bolesne nego da prihvate da imaju strahove i druge emocionalne probleme koje ne rešavaju - objašnjava naš sagovornik.

Rad na ciljevima i planovima

Hipohondriju prati i čitav set iracionalnih uverenja ("ako nešto loše može da se desi, ja moram stalno da brinem unapred kako bih sebe pripremio", "ovo što osećam u telu je siguran znak bolesti","moram uvek i svakom trenutku da znam da sam zdrav"... itd.), a kako svaka vrsta anksioznosti predstavlja začarani ciklus, teško je rešiti je se bez ozbiljnijeg posla.

- Osobe sklone hipohondriji ili zdravstvenoj anksioznosti plašljive su, anksiozne i sklone preteranoj brizi. Ove osobe ne brinu samo o bolesti već i o mnogim drugim stvarima. Rad na rešavanju ovog problema podrazumeva ne samo otklanjanje sklonosti da se preterano brine o zdravlju već i generalno menjanje sklonosti da se brine povodom mogućih negativnih ishoda u životu - navodi dr Mišić i dodaje:

- Pored akutne anksioznosti, javljanju ove vrste problema doprinose i dosada, neispunjenost i nedostatak ciljeva i osećaja smisla života. Zbog toga tretman hipohondrije i zdravstvene anksioznosti, pored rada na prevazilaženju anksioznosti i preterane brige, podrazumeva i rad na izražavanju osećanja, osmišljavanju života, stvaranju ciljeva i planova za budućnost.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija