• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.06.2023

19:54 >> 19:24

ŠARGAREPA JE ČUVAR SRCA Napravite Juneći paprikaš, karamelizovani ćušpajz i kolač sa suvim grožđem

Shutterstock

Recepti

ŠARGAREPA JE ČUVAR SRCA Napravite Juneći paprikaš, karamelizovani ćušpajz i kolač sa suvim grožđem

Podeli vest

Na trpezi je pravi užitak, ali je i izvor zdravlja. Sadrži karotin koji se u organizmu pretvara u vitamin A, a on je neophodan za dobar vid, savršen izgled kože, ali je lekovit i za sluzokožu...

Šargarepa je, posle krompira, drugo najpopularnije povrće na svetu, ako se računa količina koja se pojede. Na trpezi je pravi užitak, ali je i izvor zdravlja. Sadrži karotin koji se u organizmu pretvara u vitamin A, a on je neophodan za dobar vid, savršen izgled kože, ali je lekovit i za sluzokožu. Šargarepa utiče i na povećanje crvenih krvnih zrnaca, pa je dobra za lečenje malokrvnosti, a posebno je korisna u ishrani onih koji boluju od šećerne bolesti.

Prijateljica jetre

Šargarepa sadrži veliku količinu leticina i pektina. Odličan je izvor provitamina A, tj. beta karotena, vitamina C, K, B1, B2, B3, kao i dijetetskih vlakana. Sadrži mnoge enzime, eterična ulja i minerale - natrijum, magnezijum, fosfor, kalijum, jod, gvožđe, bakar i mangan. Jedna šolja ili 128 grama sirove šargarepe sadrži 52 kalorije.

Foto: Shutterstock

Šargarepa utiče i na povećanje crvenih krvnih zrnaca, pa je dobra za lečenje malokrvnosti
52

kalorije ima u jednoj šolji rendane šargarepe

Osim što je bogata nutrijentima, ova narandžasta kraljica priloga je i lek za mnoge bolesti. Poznata je kao prijatelj jetre, jer povećava njene funkcije. Takođe je najbolje sredstvo za sprečavanje truljenja hrane u crevima, pa je dobra za otklanjanje gasova i nadimanja u stomaku.

Studije pokazuju da hrana bogata karotenoidima smanjuje rizik od srčanih bolesti, a beta karoten koji se nalazi u ovom povrću pomaže i u zaštiti vida, naročito noćnog. Zbog obilja vlakana i pektina smanjuje povišeni holesterol i podiže nivo dobrog HDL holesterola, a osobe koje pojedu više od šest šargarepa nedeljno imaju manji rizik od moždanog udara.

Od ljubičaste do narandžaste

Šargarepa potiče iz Avganistana, gde se uzgajala pre više od 5.000 godina. Prvobitno je bila ljubičaste boje, dok su narandžaste šargarepe razvijene tek u 17. veku u Holandiji. Iako su danas uglavnom ove boje, postoje i šargarepe drugih boja, poput ljubičaste, crne, crvene i žute. Svaka boja ima različite hranljive sastojke i antioksidanse.

Ishrana namirnicama bogatim karotenoidima, poput šargarepe, obrnuto je povezana sa rezistencijom na insulin i visokim nivoom šećera u krvi.

Za lep ten

Sok od šargarepe je odličan diuretik i čistač organizma, a u kombinaciji s medom preporučljiv je za bolesti grla i jačanje imuniteta, dok u spoljnoj primeni zaceljuje i ublažava rane, čirove, opekotine i ekcem. Stabljike šargarepe obiluju mineralnim solima, a obliku uvarka (čaja) deluju protiv afti.
Šargarepa može da se koristi i u domaćoj kozmetici. Naše bake su koristile sok od šargarepe i kao masku za suvu kožu.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Karamelizovana šargarepa

Karamelizovana šargarepa

Sastojci: veći komad putera, sok od jedne pomorandže, pomorandžina kora, 3-4 šargarepe, kašičica meda, so, biber, peršun.
Priprema:
Isecite šargarepu na kolutove, pa istopite puter u šerpi. Zatim dodajte šargarepu, a posle par minuta dodajte koru od pomorandže i sok. Začinite, dobro promešajte i kuvajte poklopljeno nekih desetak minuta (dodajte malo vode ako je potrebno). Zatim dodajte med i lepo promešajte da se sve sjedini. Na kraju dodajte svež peršun.

Foto: Shutterstock

Juneći paprikaš

Juneći paprikaš

Sastojci: 800 g junetine ili teletine, 100 pelata, 2 kašike maslinovog ulja, 3 krompira, 2 šargarepe, crni luk, 100 ml belog vina, 50 g putera, so i biber po ukusu, 60 g brašna.
Priprema:
Na puteru i ulju propržite crni luk i šargarepu. Dodajte meso isečeno na kockice, lagano uvaljano u brašno. Nakon što se meso proprži sa obe strane, dodajte belo vino, paradajz pelat, so, biber i prodinstajte. Kada se sos zgusne i sva tečnost ispari, dodajte očišćen i iseckan krompir. Dodajte dovoljno vode da krompir potpuno bude preliven i kuvajte poklopljeno oko 50 minuta. Kada meso i krompir omekšaju, skinite sa vatre i služite toplo.

Foto: Shutterstock

Kolač od šargarepe

Kolač od šargarepe

Sastojci: Za kore: 280 g brašna, 2 kašičice sode bikarbone, kašičica soli, 300 g šećera, kašičica cimeta, prstohvat karanfilića, prstohvat muskatnog oraščića, 4 jaja, 60 ml ulja, 180 g istopljenog putera, kašičica ekstrakta vanile, 375 g na krupno rendane šargarepe, 60 g suvoga grožđa po želji. Za fil od sira: 450 g krem-sira, 110 g putera, 190 g šećera u prahu, nekoliko kapi ekstrakta vanile, narendana kora jednog limuna. Plus malo badema u listićima za posipanje (opciono).
Priprema:
Pomešajte brašno, sodu, so, šećer i začine. Posebno mikserom umutite jaja. Polako sipajte ulje i puter, a zatim i kašičicu vanile. Suve sastojke dodajte smesi od jaja i putera. Dodajte krupno rendanu šargarepu i suvo grožđe. Podelite smesu u dva kalupa i pecite 25-35 minuta na 180 stepeni. Ohladite pre premazivanja. Za fil umutite krem-sir i omekšali puter. Postepeno dodajte šećer u prahu, dodajte par kapi ekstrakta vanile i rendanu koru limuna. Premažite prvu koru sa nešto manje od polovine fila, a ostatkom čitav kolač. Pospite bademima i ohladite u frižideru. Napomena: pre posipanja bademima, kolač možete da prelijete i karamel-sosom (zagrejte slatku pavlaku do pred vrenje, istopite istu količinu šećera do svetlobraon boje i u nju postepeno sipajte pavlaku, van ringle, a potom vratite na vatru i sačekajte da se sav šećer otopi).

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija