• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.08.2023

19:00

Saznajte koji sirevi najbolje idu na picu! Gastro saveti zlata vredni

Shutterstock

Recepti

Saznajte koji sirevi najbolje idu na picu! Gastro saveti zlata vredni

Podeli vest

Postoje razni recepti za pripremanje pice i nema onog ko nije eksperimentisao sa ovim najpoznatijim italijanskim specijalitetom.

 Iako mnogi misle da je ključna stvar napraviti dobro testo, ipak je potrebno još nešto, a to je pravilan odabir sira. Ukoliko želite da svoju porodicu ili prijatelje obradujete sočnim parčetom pice, pogledajte koji sirevi najbolje idu na ovu slanu đakoniju.

Mocarela

Mocarela je najklasičniji sir za picu. Može se dogoditi da sveža mocarela na pici pusti previše vode, čime se dobije gnjecavo testo. Zato je potrebno da mocarelu zamotate u čistu kuhinjsku krpu i zakačite je negde da visi kako bi se ocedila. Ukoliko vam je ovaj postupak komplikovan, višak vode možete da uklonite i ako mocarelu isečete na tanke kriške, koje potom treba obrisati papirnim ubrusom.

Feta-sir

Iako nije uobičajeno da se feta-sir stavlja na picu, njegov slani, pomalo zemljani ukus, dobro podnosi pečenje i ne dolazi do narušavanja strukture. Najbolje je da fetu kombinujete sa drugim sirevima.

Foto: Shutterstock

 

 

Sirevi s plemenitim plesnima

Izmrvljeni sirevi s plemenitim plesnima poput gorgonzole ili rokfora (francuski sir) na pici odlično se slažu sa svežim povrćem poput rukole i čeri paradajza. Ovakvi sirevi daju posebnu aromu ovom italijanskom specijalitetu, međutim, zbog jakog ukusa ne treba preterivati. Osim u kombinaciji s drugim sirevima, sirevi s plemenitim plesnima mogu da se dodaju i u pripremi bešamel sosa, i to prilikom pravljena "pelih pica", tj. onih bez paradajz sosa.

Parmezan

Zreli tvrdi sirevi poput parmezana ili sira grana padano pici daju prefinjenu notu, međutim, zbog specifičnog ukusa i suvoće, takve sireve ne bi trebalo da se peku, već ih izrendajte nakon pečenja.

Gauda

Kod nas se pica uglavnom pravi sa polutvrdim masnim sirevima od kravljeg mleka poput gaude, koja ima kremastu strukturu. Gauda se odlično kombinuje s drugim sirevima poput mocarele, fete, sireva s plemenitim plesnima, pa čak i s dimljenim sirevima ili kozjim i ovčjim.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija