• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RUSSIA TODAY, B92

09.02.2015

14:06

VANZEMALJCI DOĐITE NAM U POSETU Naučnici će slati poruke u svemir o ljudskoj rasi!

Zanimljivosti

VANZEMALJCI DOĐITE NAM U POSETU Naučnici će slati poruke u svemir o ljudskoj rasi!

Podeli vest

Vodeći američki astronomi saopštili su planove za emitovanje poruka o Zemlji ka stotinama zvezdanih sistema sa potencijalno naseljivim planetama.

 - Možda postoji mnogo civilizacija tamo, ali ako samo slušaju i ništa ne odgovaraju, ništa se neće desiti - kaže Dejvid Blek, astrofizičar i izvršni direktor SETI instituta u Kaliforniji. 

Ideja je da se poruke redovno šalju putem radio teleskopa. Poruka bi trebalo da je dovoljno detaljna da pruži informacije o ljudskoj rasi. Jedna od njih je da se u kosmos pošalje kompletna baza podataka sa Wikipedije. 

Sastavljanje takve poruke je zahtevan zadatak, a naučnici još nisu odlučili kako će mu pristupiti. 

 - Ako krenemo s tim, kakvu poruku ćemo poslati? Da li to treba da bude rad nekolicine naučnika, ili treba da uključimo celi svet, možda putem interneta?”, kaže Blek. 


Ako projekat bude odobren, poruke će stizati do dalekih zvezda i do 20 svetlosnih godina oko Zemlje.

O novoj inicijativi raspravljaće se na godišnjem sastanku Američke asocijacije za naprednu nauku sledeće nedelje. 

Upros širokoj podršci ovom projektu, neki naučnici, među kojima je i Stiven Hoking, kritikovali su ideju. 

 - Ako nas posete vanzemaljci, ishod bi mogao biti sličan Kolumbovom pronalasku Amerike, što po domorodačko stanovništvo Amerike nije bilo dobro - rekao je on u dokumentarcu 2010. 

NASA je objavila izveštaj 2011. pod nazivom “Da li bi kontakt sa vanzemaljcima doneo korist ili štetu čovečanstvu? Analiza scenarija” u kom je navedeno nekoliko mogućih ishoda našeg susreta sa drugim inteligentnim bićima iz svemira. 

U najgorem slučaju, navodi se u izveštaju, ukoliko bi vanzemaljci došli na našu planetu, ljudi bi mogli biti potpuno uništeni, ili bi mogli biti zaraženi nekim novim bolestima, biti porobljeni ili čak pojedeni. 

SETI pokušava da detektuje znake postojanja vanzemaljaca prateći elektromagnetne signale duže od trideset godina. 

Institut je osnovan 1959. a 1974. postavljen je Arecibo radio teleskop u Portoriku koji je slao najveći signal u ljudskoj istoriji. Poruka se sastojala od jednostavnih fotografija i bila je usmerena ka zvezdanom jatu M13 udaljenom 21.000 svetlosnih godina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija