• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Slobodna dalmacija

27.02.2015

09:00

VAMPIRSKI SINDROM, ŽIVE NOĆU, DANJU PATE Blizanci imaju retku smrtonosnu bolest!

Zanimljivosti

VAMPIRSKI SINDROM, ŽIVE NOĆU, DANJU PATE Blizanci imaju retku smrtonosnu bolest!

Podeli vest

Francuski blizanci Tomas i Vinsent Seris (21) boluju od retke smrtonosne bolesti zbog koje ne smeju da se izlažu sunčevoj svetlosti, tačnije - oni imaju smrtonosnu alergiju na sunce!

Čak i najbezazlenije izlaganje suncu može da uslovi pojavljivanje umora na njihovoj koži. 

Zbog svega navedenog, blizance nazivaju "decom Meseca" jer mogu da izlaze napolje samo kada padne mrak. Bolnice su pokušavale da naprave maske koje bi im omogućile normalno funkcionisanje.

Pre nekoliko godina blizanci su izlazili napolje u odelima koje pravi NASA kako bi zaštitili svoju kožu od zračenja. Oni su samo jedni od 70 Francuza koji boluju od ove retke bolesti, a procenjuje se da u svetu ima samo oko 6.000 ovakvih slučajeva.

Međutim, uprkos ekstremnim okolnostima, blizanci su uspeli da vode koliko toliko normalan život. Išli su u školu, družili se u biokospima i izabrali hobi -  speleologija. Danas su studenti, a njihovi roditelji osnovali su humanitarnu organizaciju koja se bavi ovom retkom bolešću.

Zbog navedene bolesti Francuski dečaci mogu da žive samo noću, a poremećaj nastaje usled mutacije gena koja dovodi do oštećenja DNK.

Svi se nadaju da će medicina uskoro pronaći rešenja i lek za ovu retku bolest, zbog koje deca ne smeju nikako da se izlažu dnevnoj svetlosti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija