• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.03.2015

19:39

UPOZNAJTE PRVOG SVEMIRSKOG LETAČA Priča Alekseja Leonova će vas oduševiti! (RARITETNI VIDEO)

Zanimljivosti

UPOZNAJTE PRVOG SVEMIRSKOG LETAČA Priča Alekseja Leonova će vas oduševiti! (RARITETNI VIDEO)

Podeli vest

Četiri godine nakon istorijskog leta Jurija Gagarina, usledio je još jedan veliki događaj koji je obeležio tadašnji ruski svemirski program: Aleksej Leonov je u skafanderu napustio letelicu Voshod 2, za koju je bio vezan pet metara dugom sajlom, i obavio šetnju u trajanju od 12 minuta i 9 sekundi, čime je postao prvi "svemirski šetac" u istorji

Pedeset godina kasnije, ruski kosmonaut sa istim žarom i preciznošću opisuje trenutak u kome je "lebdeo u potpunom mraku, sa posvuda rasutim zvezdama i zaslepljujućim suncem". 

Plivanje u svemiru

Dinamičan i raspoložen, Leonov, kome je danas 80 godina, rado govori o svom kosmičkom iskustvu čiji je cilj, prema Sergeju Koroljevu, mitskom ocu sovjetskog svemirskog programa, bio "plivanje u svemiru kao što mornari plivaju u okeanu". 

Godine 1962, godinu dana nakon Gagarinovog podviga, SSSR i SAD vode bespoštednu trku za osvajanje svemira. Sovjeti imaju prednost i nameravaju da je zadrže. 

RARITETNI KOLORNI SNIMAK SVEMIRSKE ŠETNJE LEONOVA:

Bitka za prestiž sa Amerikancima

- Trebalo je ili sačekati devet meseci da bude montiran, ili poleteti sa postojećim modelom. Odlučili smo se za ovu drugu opciju - dodao je on, objasnivši da sovjetski svemirski program nije hteo da rizikuje da ga Američka svemirska agencija pretekne.

- Nije bila u pitanju hrabrost. Jednostavno smo znali da tako mora da bude - naveo je on. 

Deset sedmica pre američkih kolega, 18. marta 1965, Beljajev i Leonov (Almaz-1 i Almaz-2) ušli su u orbitu na 498 kilometara iznad Zemlje, tj. 180 kilometara više nego što je bilo predviđeno.

Sat i po vremena nakon postavljanja u orbitu, Leonov je ušao u komoru, a Beljajev je zatvario za njim unutrašnja vrata. Nakon dekompresije, Leonov je otvario spoljna vrata: "potpuni mrak, posvuda zvezde i sunce zaslepljujućeg sjaja". 

- Polako izlazim iz komore i konačno se odvajam od letelice. Snimio sam Zemlju, savršeno okruglu, Kavkaz, Krim, Volgu. Bilo je predivno, kao na slikama Rokvela Kenta - ispričao je Leonov, prenosi AFP. 

Kasnije će napraviti nekoliko crteža na brodskom dnevniku. 

Povratak u letelicu, ali i na Zemlju, pokazaće se prilično komplikovanim. Njegov skafander se naduvao i više nije mogao da uđe natrag u letelicu. Bez čekanja dozvole kontrolnog centra, Leonov je odlučio da smanji pritisak u kombinezonu i uspeo da brzo uleti u komoru. Bio je potpuno mokar, u samo nekoliko trenutaka izgubio je šest kilograma.

Prilikom povratka na Zemlju, sleteli su na Ural, 400 kilometara od cilja.

- Morali smo da sačekamo tri dana u šumi, a zatim da pređemo devet kilometara na skijama do mesta na kom nas je čekao helikopter. Za to vreme sovjetski radio je javljao kako smo na odmoru nakon leta - kazao je kroz smeh Leonov.
 

PRIZNANJE OD KJUBRIKA

Godine 1968, britanski reditelj Stenli Kjubrik odao je priznanje Leonovu tako što je snimak njegovog otkucaja srca u svemiru integrisao u svoj čuveni film "Odiseja u svemiru 2001".

Leonov je jedan od začetnika svemirske saradnje između ŠSR-a i SAD-a i pre kraja "hladnog rata".

Upitan za trenutnu krizu na relaciji Moskva-Vašington, Leonov je odgovorio:  

- Između astronauta nikada nije postojala granica. Onog dana kada taj koncept bude dopreo do svesti političara, naša planeta će izgledati drugačije - rekao je prvi svemirski šetač.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija