• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Tadić

20.03.2015

19:42

PIKASOV ELEKTRIČAR 40 GODINA KRIO UMETNINE vredne preko 70 miliona evra

Zanimljivosti

PIKASOV ELEKTRIČAR 40 GODINA KRIO UMETNINE vredne preko 70 miliona evra

Podeli vest

Bivši električar Pabla Pikasa, Pjer Le Genek (75) osuđen je danas zajedno sa svojom suprugom Danijel na dve godine zatvora uslovno zbog utaje više od 200 radova slavnog španskog slikara, koje su 40 godina držali u svojoj garaži na jugu Francuske

Kako prenose francuski mediji, zaplenjena umetnička dela, među kojima su litografije, portreti, crteži i jedan akvarel, vrede oko 70 miliona evra, a biće vraćena administratoru Pikasove zadužbine Klodu Ruiz-Pikasu koji istupa u ime svih slikarevih naslednika.

Reuters/AP

Vrednost radova, nastalih u peirodu između 1900. i 1932, dosad nije procenjena, ali je primera radi portret Pikasove ljubavnice Dore Mar iz 1942. prodat prošlog maja za 22,6 miliona dolara.

Sud je dvoje penzionera proglasio krivim "za utaju ukradenih dobara", ističući da su izigrali "poverenje" i "uspomenu" na Pabla Pikasa. Na drugoj strani, bračni par Le Genek tvrdi je da je kutiju sa 271 radom dobio 1971. ili 1972. na poklon od Žakline, poslednje Pikasove supruge, te da su je 40 godina čuvali u garaži.

Reuters/AP

Pjer, koji je instalirao alarm na luksuznoj vili pre nego što je slikar umro 1973, kaže da je neke slike tada primio kao poklon zahvalnosti. Takođe je napomenu da ga je Pikaso često zvao na kafu ili tortu 

- Pričali smo o svemu. O bitnim i manje bitnim stvarima. Jedno veče kada sam završavao s poslom, madam mi je dala paket i rekla ovo je za tebe - rekao je električar na suđenju dodajući da nije bio svestan vrednosti sadržaja kutije i da je pokušao da ga autentifikuje tek 2010, kada je slučaj i otkriven.

Reuters/AP

 

Klaud Pikaso kaže da je njegov otac bio poznat po velikodušnosti, ali da je uz svaku umetninu pisao posvetu, potpis i stavljao datum, jer je pretpostavljao da bi neki primaoci poklona mogli da pokušaju da delo prodaju 

Šestoro Pikasovih naslednika nije poverovalo u tu priču, već ih je tužilo da su počinili krivično delo. Pikasov sin Klaud kaže da je njegov otac bio poznat po velikodušnosti, ali da je svaku svoju umetninu posvećivao, potpisivao i stavljao datum jer je pretpostavljao da bi neki primaoci poklona mogli da pokušaju da delo prodaju. 

Pikasova dela su najkradenija u istoriji umetnosti, Više je od hiljadu dela koja su registrovana kao uzeta pritiv zakona, ili se vode kao nestala.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija