• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.07.2015

10:34

10 NAJVEĆIH SVETSKIH MISTERIJA Možete li vi da ih rešite?!

Zanimljivosti

10 NAJVEĆIH SVETSKIH MISTERIJA Možete li vi da ih rešite?!

Podeli vest

Misterije nas privlače doslovno oduvek, od same zore čovečanstva. Kodovi, slagalice, kripte... deo su našeg duhovnog i civilizacijskog razvoja. I za većinu misterija pronašli smo rešenja. Za neke ipak - ne!

Ovo su 10 misterija koje još čekaju da budu rešene. Da li ste baš vi možda onaj ko će ih otkriti...


1. Disk iz Festosa 

Public

Priča o Disku iz Festosa zvuči kao nastavak serijala Indiana Džons. Otkrio ga je italijanski arheolog Luiđi Pernier 1908. godine. Hijeroglifski zapis s Krita sastoji se od pečene gline u kojoj su uklesani tajanstveni simboli koji se smatraju nepoznatim oblicima hijeroglifa. Veruje se da je izrađen oko 2000 godina pre nove ere. 

2. Šugborou natpis 

Public

Kada se posmatra bez nekakvog predznanja, ovaj spomenik, rekli bismo, nije ni po čemu poseban, Nalazi se u Stafordširu u Velikoj Britaniji, a na njemu je slavna slika pastira, autora Nikolasa Pusina. Ali kada se približite skulpturi uočava se sled slova DOUPSVAVVM, kod koji niko nije preveo već više od 250 godina. Smisao slova su rešavali neki od najvećih umova sveta, među njima Čarls Dikens i Čarls Darvin. Prema nekim pretpostavkama kod su načinili vitezovi Templari. 

3. Tamam Šud 

Public

Jedna od najvećih australijskih misterija, Tamam Šud, vraća nas u daleku 1948. godinu, kada je na plaži Adelaide u Australiji pronađeno beživotno telo nepoznatog muškarca. Osim što telo čoveka nikada nije dobilo svoj identitet, prava misterija pojavila se kada je u ušivenom džepu njegovih pantalona pronađen papirić na kom je bilo ispisano 'Tamam Shud'. Fraza koju neki poistovećuju s pojmovima poput 'svršetka' i 'kraja'. Tamam Shud ujedno je i poslednji stih pesme 'The Rubaiyat' autora Omara Kajama koji je preminuo pre ovog mistrioznog događaja. Prema nekim tvrdnjama reči označuju poruku koja označava samoubistvo. Ova misterija nikada nije rešena. 

4. Wow signal 

Public

Letnja noć 1977. je za Džerija Ehmana, volontera u projektu traženja vanzemaljske inteligencije, bila stvarno šokantna. Bila je to noć kada je Ehman postao prvi čovek koji je primio poruku vanzemaljskog porekla. Ehman je skenirao radio talase iz svemira kako bi dobio bilo kakav signal bića s drugih planeta. Signali su dolazili na način zbog koga su se na papiriću uvek ispisivale brojke od 1 do 4 u različitim nizovima i kombinacijama. A potom je usledio šok. Signal je trajao 72 sekunde, što je ujedno bilo i najduže moguće merenje koje su tadašnji aparati kojima se Elman služio mogli da zapišu. Signal je bio izuzetno glasan i zvučao je kao da dolazi s mesta na kom čovek nikada nije bio, duboko iz svemira, skoro 120 svetlosnih godina od Zemlje. 
Među mnogim brojkama koje su se ispisivale na papiru pojavila se šifra 6EQUJ5 koju je Ehman odmah zaokružio i pored toga napisao Wow! Kasnije je pokušavao ponovo da locira signal ali nikada nije uspeo. Do danas niko ne zna odakle je došao signal i što on predstavlja.


5. Vojničev rukopis 

Ovaj misteriozan rukopis dobio je ime po poljsko-američkom bibliotekaru, Vilfridu Vojniču koji je 1912. godine pronašao ovu misterioznu knjigu. Misteriozna knjiga od 240 stranica napisana je na jeziku koji niko nikada nije preveo. Stranice knjige osim nepoznatog teksta ispisanog na nepoznatom jeziku obiluju ilustracijama u boji i prepune su nepoznatih dijagrama, čudnih događaja i biljaka koje se ne mogu povezati ni sa jednom poznatom vrstom. Autor knjige nepoznat je baš kao i njen sadržaj, ali s obzirom na to da je pri ispisivanju stranica ove knjige koruišćen ugljen, naučnici je smeštaju u razdoblje između 1401. i 1438. godine. Stranice ove knjige postale su sveti gral istoričara i kriptografa, a teorije se sukobljavaju u razmišljanjima da li je to bio početak moderne medicine, udžbenik alhemičara ili je pak delo vanzemaljaca. 

6. Kriptos 

Public

Kodirana skulptura umetnika Džima Sanborna, koja se nalazi na ulazu sedišta CIA u Virdžiniji. Ironija je u tome da ni CIA nije uspela u potpunosti da razbije kod. Skulptura sadrži četiri natpisa od kojih su tri rešena, a četvrti i dalje ostaje misterija.

7. Bejlova šifra 

Public

Skup tri poglavlja teksta koji navodno sadrži ključ dolaska na najtraženije mesto sveta. U njemu je zapisano mesto gde se nalazi zakopano zlato, srebro i nakit u vrednosti od čak 63 miliona dolara. Najveća tajna američke istorije. Deo teksta nedostaje pa ne može da se otkrije tačno mesto na kojem se blago nalazi. Blago je navodno pripadalo misterioznom čoveku imena Tomas Džeferson Bejl. Od tri poglavlja samo je ono središnje uspešno dešifrovano, a za to je poslužila upravo američka Povelja o nezavisnosti. Lokacija blaga nije napisana u tom drugom poglavlju. Pretpostavlja se da blago zakopano i dalje leži na nepoznatom mestu. 

8. Pisma Zodijaka 

Public

Zodijak slova su niz od četiri šifrovane poruke za koje se veruje da ih je napisao poznati serijski ubica koji je 60-ih i 70-ih terorisao stanovnike San Franciska. Poznati Zodijak ubica verovatno je pisao šale za novinare i policajce. Zodijak nikada nije identifikovan kao počinilac zločina, baš kao ni tri od četiri poruke.

9. Džordžija Gajdstouns 

Public

Nazvan američki Stonhendž ovaj spomenik od granita pronađen 1979. godine i predstavlja još jednu veliku svetsku misteriju. U kamenje je urezano osam tekstova na osam svetskih jezika (engleski, španski, svahili, hindi, hebrejski, arapski, kineski i ruski) koji donose zapovesti za navodno nadolazeće novo doba, uz koja su urezana i astronomska značenja. 
Jedna od 10 zapovesti ispisanih na spomeniku nalaže 'zadržavanje svetske populacije ljudi unutar broja od 500 miliona', kako bi se održala ravnoteža s prirodom. Mnogi smatraju kako je reč o kultu, a neki su zatražili da se spomenik uništi. Prema nekim teorijama zavere navodno je reč o 'tajnom Luciferovom društvu' koji poziva na novi svetski poredak. Iako ne sadrži šifrovane poruke, svrha i poreklo ovog kamenja ostaju obavijeni velom tajne.

10. Rongorongo 

Public

Sastav tajanstvenih znakova 'glyphs' otkrivenih na artefaktima na Uskršnjem ostrvu nazvan je Rongorongo. Mnogi veruju da znakovi predstavljaju izgubljeni sistem pisanja. Ostali su 'nečitljivi' baš kao i njihova prava poruka, a neki veruju da sadrže tajnu nastanka civilizacije na Uskršnjim ostrvima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija