• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92/informer.rs

26.08.2015

09:12

STIVEN HOKING: Crne rupe su vrata drugih univerzuma!

Zanimljivosti

STIVEN HOKING: Crne rupe su vrata drugih univerzuma!

Podeli vest

Osoba koja bi nekim slučajem upala u crnu rupu možda bi ipak mogla da pobegne iz nje, kaže Stiven Hoking

Svemirski putnici koji bi imali tu nesreću da upadnu u crnu rupu ipak ne bi mogli da se vrate u svoj svemir, ali bi zato mogli da se nađu na nekom drugom mestu, rekao je čuveni fizičar na konferenciji u Stokholmu. 

Zapravo, crne rupe uopšte nisu tako „crne“ kao što se ranije mislilo i možda su prolazi u neke druge univerzume. 


 - Postojanje alternativnih realnosti je vrlo moguće -  rekao je Hoking prema izveštaju Univerziteta u Stokholmu. „Rupa bi morala da bude velika, a ukoliko bi se rotirala, mogla bi da bude prolaz u drugi univerzum. Ipak, povratak u naš svemir ne bi bio moguć. Zato se nikad ne bih usudio da to probam, iako bih rado putovao svemirom“, našalio se Hoking. 

Njegova hipoteza je pokušaj da se odgovori na pitanje koje dugo muči fizičare – šta se događa sa objektima koji prođu kroz horizont događaja iz kog ne beži čak ni svetlost. (Hoking je ranije izložio jednu od teorija da bi jedan deo energije ipak mogao da se vrati u svemir.) 

Informacije o objektu moraju biti sačuvane, veruju naučnici, čak i ako sam objekat iščezne u crnoj rupi, ali šta se s njim dešava i dalje je predmet spekulacija. 

Hoking sada sugeriše da bi informacija mogla da se sačuva na „granici“ crne rupe – na horizontu događaja. To znači da nikad ne prolazi kroz rupu, ali se i ne vraća nazad u svemir. 

 - Ako upadnete u crnu rupu, ne odustajte - rekao je on publici u Stokholmu.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija