• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dnevnik.hr

31.08.2015

16:23

(VIDEO) MISTERIJA Najveća tajna nacističkog voza

Zanimljivosti

(VIDEO) MISTERIJA Najveća tajna nacističkog voza

Podeli vest

Nacistički voz, najveća misterija koja proslednjih dana okupira javnost, mogao bi da sadrži delove poznate sobe 'Amber room' sačinjene od zlata, ćilibara i mnoštva skupocenog nakita koja je pokradena tokom Drugog svetskog rata nakon ulaska Crvene armije u Prusku kraljevinu

Novinar Tom Bover, autor teksta 'Nacističko zlato: 50 godina Nacističko-švajcarske zavere', kazao je da postoji izuzetna verovatnoća da je u nacističkom vozu koji traži ceo svet skriven velik broj umetničkih dela i skupocjenog nakita, a ne zlatne poluge, kako se do sada pretpostavljalo. 

Vlasti u Poljskoj potvrdile su da je pronađen nacistički voz nestao krajem Drugog svetskog rata. 


Ono čemu se zapravo nada da će biti pronađeno u unutrašnjosti voza skrivenog negde u poljskim planinama je poznata 'Ćilibarna soba' koja je nestala 1941. iz Katarinine palate, koja se nalazi nedaleko od St. Petersburga, a koja je služila kao letnikovac ruskim carevima. 

Nacistička vojska je opustošila sobu čija je vrednost procenjena na 250 miliona funti kada su 1941. ušli u letnikovac ruskih careva. 

'Ukoliko se potvrde sumnje da se radi vozu koji sadrži veliku količinu umetničkih dela, u njemu bi mogli pronaći dijamante, rubine i drago kamenje i stvar za kojom se već dugo traga, poznata 'Ćilibarna soba', kazao je Bover. 

Ćilibarna soba je bila izuzetno skupocena prostorija smeštena u Katarininoj palati, a bila je poklon kralja Pruske ruskom caru Petru Velikom 1716. godine. Iako su Rusi pokušali prikriti pravu vrednost ove sobe, nalepivši tapete preko zidova optočenih zlatom, nisu uspeli. Nemci su znali šta se krije iza tapeta. 

Svoj su plen vozom odvezli do dvorca Koenigsberg u tadašnjoj istočnoj Prusiji, nedaleko od današnjeg Kiljingrada. Iako su smatrali da su ga dobro sakrili, sav plen je 1945. godine nestao prilikom vazdušnih napada na grad. Dok su neki tvrdili da je grad zajedno s dvorcem i njegovim tajnama zauvek uništen u napadima, postoje zapisi ljudi koji su svedočili da su videli voz s 40 vagona kako se udaljava od dvorca malo pre nego što je dvorac pao u ruke Crvene armije. 

Bover smatra kako je moguće da je voz prepun skupocenih predmeta prešao kilometražu od 650 kilometara preko Poljske do Valbžiha na granici sa Češkom gde se pretpostavlja da se nalazi. 

U subotu je javljeno kako je izgubljeni voz pun nacističkog blaga pronađen na području grada Valbžiha, što je potvrdio zamenik gradonačelnika Valbžiha, Zigmunt.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija