• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kurir

31.08.2015

20:30

UZDRMAĆE TEMELJE ISLAMA? Pronađen Kuran stariji od Muhameda!

Zanimljivosti

UZDRMAĆE TEMELJE ISLAMA? Pronađen Kuran stariji od Muhameda!

Podeli vest

Najblaže rečeno ovo će poremetiti sve što smo tvrdili da znamo sa sigurnošću o tome kako je nastao Kuran, rekao je istoričar Tom Holand

Fragmenti najstarijeg Kurana na svetu, koji su pronađeni prošlog meseca u Birmingemu, datiraju iz vremena pre proroka Muhameda. Ovo bi moglo da uzdrma islam, tvrde naučnici a prenosi britanski Dejli Mejl.

Kako piše britanski list pisan je mastilom ranom formom arapskog pisma a fragmenti sadrže sure (poglavlja).

Stručnjaci sa Oksforda su utvrdili da se najverovatnije radi o najstarijem Kuranu na svetu. Ovo otkriće je posebno značajno jer se smatralo da se Kuran, u ranom Islamu, više prenosio usmenim nego pisanim putem.

Sada, nekoliko stručnjaka tvrdi da fragmenti datiraju pre vremena Muhameda.

Veruje se da je ovaj Kuran napisan između 568. i 645. godine posle Hrista, dok su godine koje se se vezuju za Muhamedov život – od 570. do 632. posle Hrista.

- Najblaže rečeno ovo će poremetiti sve što smo tvrdili da znamo sa sigurnošću kako je nastao Kuran, a imaće implikacije i na deo istorije koji se tiče Muhameda - rekao je Tom Holand za Tajms.

Kejt Smol sa Oksforda tvrdi da sve ovo daje više osnova za pojedine teorije o postojanju svete knjige, poput one gde se tvrdi da su Muhamed i njegovi prvi sledbenici zapravo koristili već postojeći tekst koji su potom preradili kako bi se uklopio u njihovu političku i teološku agendu.

S druge strane muslimanski teolozi snažno osporavaju ove tvrdnje.

Smatra se naime da je prorok Muhamed osnovao islam nešto posle 610. godine posle Hrista, dok je prva muslimanska zajednica osnovana u Medini 12 godina posle. Do tada se kuran prenosio isključivo usmenim putem sve dok kalif Abu Bakr nije naredio da se kuran pretoči u knjigu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
UFOLOG

pre 8 godina

Pa ni Biblija nije ono što treba da bude. Mnogi tekstovi kao što su preko tridesetak Jevanđelja raznih autora su uništeni posle reforme. Tek sada se pronalaze pojedini preostali primerci kao "Jevanđelje po Judi" ili tekstovi kao "Svitci sa mrtvog mora". O oba ova teksta postoje emisije koje je radila Nacionalna geografija.

Apolog

pre 8 godina

Pod jedan,cinis to quoque zabludu-logicka zabluda-ne odgovaras na to o cemu se prica u tekstu vec kazes "I VI"-I vi imate taj problem. Pod 2 DOKAZI!!! GDJE SU DOKAZI O UNISTAVANJU 30 JEVANDJELJA!DOKAZI ahahaha Pod 3.Svici sa mrtvog mora sadrze Isaiju i mnoge bibliske tekstove i TAKO PORVDJUJEMO validnost biblije,takodje sadrze i druge sekularne tekstova tako da kako to pravi nama problem? Edukuj se

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija