• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92/informer.rs

01.09.2015

12:44

(FOTO) DRVENA STATUA stara 11.000 godina krije tajnu o poreklu svemira!

Zanimljivosti

(FOTO) DRVENA STATUA stara 11.000 godina krije tajnu o poreklu svemira!

Podeli vest

Drvena statua izvučena iz tresetišta u Rusiji pre više od sto godina, stara je oko 11.000 godina i predstavlja najstariju drvenu skulpturu na svetu

Idol Šigir pronađen na Uralu 1890. predstavlja muškarca sa izrezbarenim misterioznim simbolima za koje stručnjaci veruju da predstavlja šifrovanu poruku. Statua je 1.500 godina starija nego što se ranije mislilo, a do tog otkrića došli su naučnici iz Manhajma, koristeći najsavremenije metode datiranja ugljenikom. 

Tomas Terberger, profesor Odeljenja za kulturno nasleđe Donje Saksonije, koji je bio u timu zaduženom za analizu idola, rekao je da su rezultati premašili njihova očekivanja. 

 - Ovo je veoma važan dan za međunarodnu naučnu zajednicu. Važan je za razumevanje razvoja civilizacije i umetnosti Evroazije i čovečanstva u celini. U to vreme, pre 11.000 godina, lovci, ribolovci i sakupljači sa Urala nisu bili ništa manje razvijeni od poljoprivrednika na Bliskom istoku -  rekao je on. 

Predstavnik Sverdlovsk istorijskog muzeja u Jekatarinburgu u Rusiji, gde je statua trenutno izložena kaže da je prvi pokušaj da se odredi starost figure učinjen čak 107 godina nakon njenog otkrića. 


„Prve radiokarbonske analize obavljene 1997. pokazale su da je idol star 9.500 godina, što je dovelo do raznih rasprava u naučnoj zajednici. Kako bi se isključile sve sumnje, odlučeno je da se ponovo analizira starost statue“, objasnio je on. 

Naučnici veruju da su složene rune urezane u drvo šifrovana informacija o poreklu svemira, koje je upisao drevni skulptor. 

Statua je originalno bila visoka 5,3 metra, ali su neki njeni delovi nestali tokom sovjetske ere. Sada ima 2,8 metara, ali o njenom ranijem izgledu svedoče crteži koje je 1914. napravio lokalni arheolog Vladimir Tolmačev.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija