• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: intermagazin

03.09.2015

19:43

TITO NA METI KGB: Kako su agenti SSSR-a spremali Brozovu smrt!

Zanimljivosti

TITO NA METI KGB: Kako su agenti SSSR-a spremali Brozovu smrt!

Podeli vest

Sovjetski agenti su 50-tih godina planirali da ubiju bivšeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, a kao smrtonosno oružje je trebalo da posluži opasna bakterija, ili otrovna kutija za nakit, tvrdio je svojevremeno viši savetnik tadašnjeg ruskog predsednika Borsa Jeljcina

Do pokušaja ubistva Josipa Broza, koji je Sovjetskom Savezu bio trn u oku, nikada nije došlo, ali je obaveštajna služba koja je prethodila Komitetu državne bezbednosti SSSR (KGB) razradila plan za ubistvo i čak izabrala atentatora, sovjetskog špijuna koji je postao ambasador Kostarike u Jugoslaviji, pisao je svojevremeno Dmitrij Volkogonov u listu “Izvestija”.

Špijun koji je dobio zadatak da ubije Tita ranije je učestvovao u organizovanju brutalnog ubistva Lava Trockog, zakletog neprijatelja Josifa Visarionoviča Staljina, u Meksiku, 1940. godine.

Njegovo pravo ime je bilo Josif Grigulevič, a delovao je pod imenom “Maks”, tvrdio je Volkogonov.

Posle Titovog “ne” Staljinu, šef sovjetske tajne policije Lavrentij Berija naredio je agentima da ga ubiju. Oni su se obratili “Maksu”, koji je zadobio poverenje rukovodstva Kostarike i bio ambasador ove zemlje u Jugoslaviji i Italiji.

Sovjetsko Ministarstvo za državnu bezbednost (MGB) razmatralo je mogućnost Titovog ubistva bakterijom koja izaziva kugu.

Kako se navodi u tajnom dokumentu na koji se Vokogonov pozvao u članku, bilo je planirano da “Maks” pusti bakteriju u jednom od Titovih salona za prijem stranih diplomata.

- Smrt Tita ili bilo koje druge osobe u prostoriji bila bi neminovna- stajalo je u dokumentu.

- Sam Maks ne bi ništa znao o svojstvima supstance. Da bi njegov život bio spasen, on bi prethodno bio vakcinisan protiv kuge.

Druge opcije su bile da se Tito ustreli pomoću “nečujnog sistema sakrivenog u predmetu za ličnu upotrebu”, kao što je naliv-pero, upaljač, štap ili aktovka, ili da se napravi kutija za nakit iz koje će, kada se otvori, izaći smrtonosni gas.

Dmitrij Volkogonov, od koga su potekle informacije o planiranju atentata na Tita je bio ugledni istoričar i penzionisani general, koji je kasnije obavljao funkciju Jeljcinovog savetnika.

On je istraživao nekadašnje tajne sovjetske arhive i bio je kopredsednik zajedničkog američko-sovjetskog komiteta koji je tragao za američkim ratnim zarobljenicima u bivšem Sovjetskom Savezu


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ironhead

pre 8 godina

Od cele ove vesti najinteresantniji detalj je da je "ugledni istoricar" bio clan komiteta koji je tragao za americkim ratnim zarobljenicima u SSSR-u. Mozda bi mogli da napisete nesto vise o tome, jer ovakav podatak potpuno nepoznat.

Cole5

pre 8 godina

kamo srece da su ga ubili, gde bi nam bio kraj bez njega...

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija