• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Gardijan/Informer.rs

10.09.2015

11:50

GENIJALCI Mocartova sestra bila talentovanija od njega?!

Zanimljivosti

GENIJALCI Mocartova sestra bila talentovanija od njega?!

Podeli vest

Marija Ana Mocart bila je mala genijalka kao i njezin brat Volfgang, ali se njena muzička karijera završila kada je postala punoletna

Na slici koja se nalazi u Mocarthausu, tačnije u Volfgangovom stanu u Beču, nedaleko od ulaznih vrata, brat i sestra sede za klavirom dok isprepletenih ruku oboje sviraju. I to je jedan od pokazatelja da je Mocart imao sestru koja je, verovali ili ne, isto znala da svira. I to kao i njen brat, ako ne i bolje.

Teško je doći do informacija o Marija Ani, jer čak i ako se bacite na proučavanje Mocartovih biografija, nema puno toga o njegovoj sestri. Najvećim blagom za otkriće sestre pokazaće se porodična pisma. Postoje ih na stotine, a sačuvana su zato što je na njih pazila Volfgangova starija sestra. 

Većinu su pisali Leopold (njihov otac) i Volfgang, ali preživela su i neka Marija Anina pisma. A pomoću tih pisama polako će izniknuti lik sestre koja je odrastala i živela u senci poznatog brata. 

Marija Ana je bila dete genijalac. Sa bratom je bila na turneji po Evropi (čak su 18 meseci ostali u Londonu - 1764. i 1765. godine), te su zajedno nastupali kao 'vunderkindi'. 

Postoji nekolicina recenzija u kojima se uzdiže Nanerlino umeće, te je ona čak prva počela da zarađuje od tih nastupa. To je trajalo sve do njenog 18. rođendana. 

Devojčica je nastupala i išla na turneje, i nije bilo ničeg čudnog u tome, ali ako bi to isto nastavila da radi mlada žena, ona je rizikovala gubitak reputacije. 

I tako je u jednom trenutku jednostavno ostavljena u Salcburgu, a njen otac je poveo samo sina na sledeće putovanje širom Evrope. Više nikad nije išla na turneju, a niko je nije pitao što o tome misli ni kako se oseća. 

Ali usprkos tome što je morala da stisne zube i nastavi bez reči, ona nije nikad odustala od svojih snova. Pisala je muziku i slala svoje kompozicije ocu i bratu. 

Premda ju je Volfgang podsticao, nije poznato da li je nastavila da piše, jer njena muzika nije preživela. Možda nikom nije pokazala nove kompozicije, možda ih je uništila, možda ih otkrijemo jednog dana... a možda već i jesmo samo smo ih pogrešno pripisali njenom bratu?! 

U ono vreme žene se nisu ohrabrivale da komponuju ili izvode muziku. Međutim, Volfgang je pisao da niko nije znao tako dobro izvoditi njegovu muziku kao njegova sestra, dok ju je otac opisao kao "jednu od najvještijih izvođačica u Evropi", sa "savršenim uvidom u harmoniju i modulacije".

Uprkos svemu tome, Nanerl, kako su je zvali nije dobila priliku da doživi vrhunac svojih uspeha. A čak ni ono što je stvorila nije bilo cenjeno ni sačuvano, kao što je uostalom većina ženskih kompozitorki i izvođačica onog doba zaboravljena, tako je i njihova muzika zaboravljena ili skuplja prašinu u nekoj knjižari. 

Zato je Silvija Milo s rediteljem Isakom Birnom odlučila da oda počast Mocartovoj sestri, a na taj način i svim drugim sestrama i ženama onoga doba, koje su morale svoj talenat i umeće spakovati u fioku zbog toga što su rođene u 'pogrešnom polu u pogrešno vreme'. 

I tako je nastala predstava u kojoj doduše nema pokušaja stvaranja Nanerline muzike, ali je prikazan portret njene muzičke mašte i koriste se zvukovi koje je verovatno nosila u ušima i glavi, a koji su činili njenu svakodnevicu. 

Predstava 'Other Mozart' na turneji je već dve godine, a uskoro će se prikazati 100. put, i to blizu mesta na kojem je nekad Marija Ana svirala u Londonu, pa će tako još jednom, 250 godina kasnije, oduševiti publiku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija