• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dnevnik.hr

13.09.2015

15:32

MOGUĆNOST VEČNOG ŽIVOTA Zamrzavanje mozga!

Zanimljivosti

MOGUĆNOST VEČNOG ŽIVOTA Zamrzavanje mozga!

Podeli vest

Kim Suzi, studentkinja medicine u američkoj saveznoj državi Arizona, koja je u 23. godini preminula od raka, zatražila je da njen mozak bude zamrznut, kako bi eventualno mogla ponovo da “oživi” u budućnosti

Iako nije poznato da li mozak može da “preživi” zamrzavanje, u smislu da očuva ličnost i sećanja, ona je računala na to da će medicina u jednom trenutku dovoljno napredovati da ugrađuje mozak u zdrava tela. Osim toga, ova devojka koja je bila naročito zainteresovana za neurologiju, videla je mogućnost večnog života ugradnjom mozga u veštačko telo ili kompjuterski simuliranu stvarnost. 

Neurolozi polako razotkrivaju veze između pojedinih neurona za koje se veruje da kodiraju mnoge aspekte pamćenja i identiteta. Za sada je istraživanje ograničeno na delove mozga životinja. Pitanje je šta je prvi korak kako bi se stvorila simulacija individualnog uma, dok se čuva uzorak veza u celom mozgu nakon smrti. 


“Verujem da ćemo za oko 40 godina imati metodu stvaranja digitalne replike uma pojedine osobe. To je logični sled našeg rada”, rekao je Vinfred Denk, načelnik Odeljenja za neurobiologiju na Institutu Maks Plank u Nemačkoj. Ne slažu se svi sa ovim, naročito ne u datom vremenskom okviru. 

Dok je studirala, Kim je radila kao asistentkinja profesora kognitivne psihologije i stažirala na Odeljenju neurologije Univerziteta u Koloradu. Prvi put je doživela napade 2011. posle kojih nije mogla da govori i nije osećala ruku. Prvi testovi ukazivali su na to da ima dobroćudan tumor. Ali, tek kada je odstranjen, ustanovljeno je da ima glioblastom, najagresivniji tumor mozga. 

U proleće 2011. Kim je pročitala članak u krioničkom časopisu o tome da ukoliko je mozak kvalitetno čuvan, može da se zamrzne na neograničeno dugo vremena. To ju je veoma zaintrigiralo i odlučila je da svoj mozak nakon smrti smesti u takvu jednu “banku”. 

Kim i njen dečko Džoš Šisler nisu mogli da priušte krioniku, pa su pre njene smrti počeli da prikupljaju online donacije, a Kim je vodila i video blogove o svom stanju. 

Istraživanja na ovu temu započeta su tek kada je Kim preminula 2013, a tek sada sada daju neke rezultate. Tehnika mapiranja uključuje skeniranje vrlo malih delova mozga elektronskim mikroskopom. 

Skeniranjem se dobija trodimenzionalna mapa veza između svakog neurona u tkivu, anatomiju mozga. Budući da je zahtevna i skupa, ova tehnika do sada je sprovedena samo na delovima mozga pojedinih životinja i još je dug put pred njom pre nego da rezultate. 

“Moramo priznati da ima još mnogo rupa na kojima moramo raditi. Mozak krije mnogo tajni”, zaključio je Stiven J. Smit, neurolog Instituta za istraživanje mozga u Sijetlu.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija