• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

21.09.2015

23:01

DOKTOR KOJI JE TITA ISKLJUČIO S APARATA: Pevao je na ruskom i zvao Kineze

Zanimljivosti

DOKTOR KOJI JE TITA ISKLJUČIO S APARATA: Pevao je na ruskom i zvao Kineze

Podeli vest

Doktor Predrag Lalević, hirurg i anesteziolog koji je tokom 16 godina sa predsednikom SFRJ Josipom Brozom bio na 106 putovanja u inostranstvu, pisao je o poslednja četiri meseca Titovog života u bolnici u Ljubljani

Dr Lalević bio je deo konzilijuma koji se četiri meseca grčevito borio za Titov život. On je učinio ono po čemu će zauvek biti spominjan u istoriji nekadašnje države - ugasio aparate koji su Tita održavali u životu.

Titovo zdravlje je, ako se izuzme trovanje hranom u Egiptu 1964. godine i upale pluća godinu dana kasnije u Bugarskoj, bilo dobro.

- Najviše je patio od reumatskih bolova u nogama, zbog kojih se, dok je hodao, podupirao štapom. Na dočeku 1980. godine u vojnom lovištu u Karađorđevu postalo je očito da mu je kretanje bolno, pa smo odlučili da Tito smesta ode u ljubljanski Klinički centar - rekao je dr Lalević.

Pred smrt je, kaže Lalević, Tito pevao na ruskom i sanjao Kineze.

- U prepodnevnim satima počela je hemodijaliza. Međutim, posle izvesnog vremena, došlo je do pada krvnog pritiska koji se nije popravljao, pa smo morali da je prekinemo. Svi članovi konzilijuma, dežurni lekari, ali i najbolje i najstručnije medicinske sestre koje su negovale predsednika, okupili su se oko kreveta. Tito se lagano gasio - ispričao je jednom prilikom dr Lalević.

Kako je dodao, iako je respirator normalno radio, na EKG-u su se zapažale promene koje su ukazivale na skori kraj.

- Konačno, u 15.05 sati EKG je pokazao ravnu liniju, znak da je srce prestalo da kuca. U punoj tišini proveli smo kraj kreveta još 15-ak minuta. Onda sam pogledao profesora Bogdana Brecelja, najstarijeg u konzilijumu, pokazujući mu aparate koji su i dalje zvučnim signalima pokazivali da rade, na šta je on kimnuo glavom.

Bio je to znak da ih isključim. Isključio sam respirator, EKG monitor, pejsmejker i elektronsku pumpu za ubrizgavanje lekova u venu. Zatim napustili sobu -prisetio se specijalista kome je trebalo šest meseci da se potpuno oporavi posle Titove smrti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mina

pre 4 godine

Teorija zavere. Umro dvojnik a Tito jos ziv! Lupetanje da te bog sacuva!!!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija