• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B92

28.09.2015

17:47

(VIDEO) NISMO SAMI?! NASA na Marsu pronašla vodu!

Zanimljivosti

(VIDEO) NISMO SAMI?! NASA na Marsu pronašla vodu!

Podeli vest

Nakon dugogodišnjih nagađanja i glasina, NASA je danas zvanično objavila da je na Crvenoj planeti otkrivena voda u tečnom stanju

Kao što su mnogi i pretpostaljali kada su čuli vest da NASA danas organizuje konferenciju za medije na kojoj će saopštiti važno otkriće u vezi sa Marsom, na Crvenoj planeti je otkrivena voda u tečnom stanju. 

Naučnici su otrkili da na Marsu postoje kanjoni i zidovi kratera po kojima tokom letnjih meseci teče voda. To znači da su šanse da pronađemo neki oblik života na ovoj planeti mnogo veće nego pre.

Oni su uočili dugačak taman trag koji voda ostavlja na planinama na Marsu, a to je potkrepljeno i satelitskim snimkom koji možete videti ispod. 

Na njemu je uočljivo kako je gornji deo planine tamniji od donjeg, a naučnici su ustanovili da je to zato što voda tokom letnjih meseci sliva niz planinu, dok je tokom jeseni i zime strane planine suve. Razlika u tamnoj i svetloj boji na dnu planine u stvari označava mesto do kog je voda tekla.

Reuters

Neki stručnjaci već godinama iznose teorije prema kojima su tamne crte koje se javljaju na padinama Marsovih brežuljaka i planina tokom toplijih godišnjih doba (a nestaju tokom hladnijih) potvrda da tu ima vode. 

Voda koju je NASA-ina letelica MRO otkrila na Marsu mogla bi da nastaje otapanjem podzemnih santi leda koje nastaju u procesu u kom soli izvlače vlagu iz Marsove atmosfere ili iz podzemnih "rezervoara" vode. 

NASA je početkom godine objavila da je Mars u davnoj prošlosti verovatno imao veliko more slično Atlantskom okeanu, ali je vremenom 87 odsto te vode "isparilo" u svemir. 

Ako znamo da je život na zemlji nastao u vodi, odnosno da je voda savršeno mesto za nastanak života, sve ovo povećava šanse da će naučnici na Crvenoj planeti možda konačno otkriti da je život tamo postojao ili da postoji još uvek. 

U svakom slučaju, ovo je veliki dan za istoriju nauke.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija